27 юли 2015

За цялата чета сини момчета

"Danas nema mleka, danas nema hleba. Zato jedi govna, mozda tako treba" (Bora Corba)
Учиха ни да ядем нечистотии... Егаси „старта в текста”, а?! Пък някои се надяваха, че съм станал „нов човек”... Нищо-нищо. И тъй, нас, като новоначални православни християни, потърсили общение с Църквата и в Нея след края (и краха) на „народната република”, ни приучаваха да се храним с нечистотии.

Кой ни учеше? Е, как кой?! Сините момчета. А те, „сините момчета”, имаха смарт-фони тогава, когато тези от нас, които можеха да си позволят „мобифон”, трябваше да си купят и войнишка брезентова мешка, с която да го носят на гръб. Без да изпадам докрай в „теория на конспирацията”, аз лично ще допусна, че тези свои скъпи играчки те получаваха като награда от някой, който искаше да ни научи да ядем нечистотии.

През това време Руската Църква разви сериозно и широкомащабно социално и духовно-просветно дело, румънците съживиха монашеството си, сръбските владици умно и цивилизовано съумяха да върнат вероучението в програмата на държавното училище. Да сте чули, да сте прочели, да сте видели в някоя от изброените Поместни църкви да се повдига и да се разшумява по въпроса със сътрудничеството с политическата полиция по време на старите режими? Кой там се занимаваше с Државна безбедност, Секуритате или КГБ?

Сините момчета обаче не смятаха, че и у нас трябва да е така.

Излизаха по телевизии, пишеха по вестници и с течение на времето успяха да прокарат, че и да наложат, две теми – ДС и религиозната патология, като се обявиха по тези измислени проблеми за „народни лечители”. 

А къде няма „религиозна патология”? Посочете ми една религиозна общност, каквато и да е тя, не само християнска, където сред вярващите хора не се появяват натрапчиви идеи, налудности, изкривявания на реалността, фанатизъм, мракобесничество, не се индуцират психози. Това е част от феноменологията на религията. Неизбежно е. Посочете ми и едно общество, без значение какво е то – войнствено атеистично, секуларно или прорелигиозно, където водачите на религиозните общности не сътрудничат – волю или неволю, малко или повече, с държавните власти, особено пък представителите на традиционните или официални вероизповедания.

В Добрата Стара Англия глава на църквата е Нейно Величество, макар да "владее, но не управлява", за разлика от Архиепископът на Кентърбъри, който "управлява, без да владее". Английска му работа - оказва се, че инцесът поне с нещо е полезен... Шегичка! Шегичка, шегичка, ама как инак да си обясним, че Кралицата е вече поне на 150 години - хилядите години кръвосмешения, почнали още с крал Артур и сестра му лейди Моргана, дават резултат - естествена генна модификация - Елизабет е безсмъртна!... В съседна Гърция свещениците са държавни служители, а митрополитите встъпват в длъжност с указ на президента, а и малко по-назад – в Османската Империя, докато тя е включвала и гърците – епископите са получавали назначението си от султаните. Султана избират да поменават по време на събитията около „Българския Великден” на литургията в хр. „Света Неделя”, вместо Константинополския Патриарх и в това няма кой знае какъв парадокс, след като самият патриарх в Цариград е такъв по султанска воля - при това воля, купена често с много пари. През цялата история на средновековното папство папата „поставя и сваля крале”, както и кралете в Европа, ако са достатъчно силни, „поставят и свалят папи”... Да се върнем и не толкова назад – папа Йоан-Павел II, който за някои православни и протестанти дори е светец, за времето на т. нар. перестройка в СССР, в съдействие с Вашингтон и ЦРУ, провежда ежедневни телефонни разговори с Михаил Горбачов, в които го подкрепя в намеренията му да преустройва, като за тези разговори не научаваме от в-к „Строго секретно”, а впоследствие от самия Горбачов.

Сините момчета обаче са олигофрени или по-точно казано ни мислят за олигофрени нас. Те май смятат, че след като някой им е дал да „въртят едни пари” и скъпи играчки за показване, ние трябва да ги признаем автоматически и безспорно за авторитети „във всичко”. Да, да, ей сега!

Априорно трябва да се съгласим, че комунистическата власт е антихристка и богоборна. Защо? Ами защото е преследвала църковността и въобще религиозността в самото начало на своето утвърждаване, при това не за кратко. Храмовете обаче не са били никога затваряни изцяло, нито е предявявана претенция за промяна в богослужението в полза на марксистката идололатрия. А защо сътрудничилите с комунистическите власти клирици да са „служители на антихриста” и апостати, а папа Йоан-Павел II да е светец? Такива като папата са сътрудничили на общества, превръщащи сега гей-културата в идеология и налагащи я навсякъде, сътрудничил е с хората, които впоследствие наложиха „женското свещенство” и „гей-браковете” като задължителни в самите църкви.

Няма власт или политическа система „по презумпция” богоборна, както и обратното – „нине и присно, и вовеки веков” богоустановена и благословена. Нито социалистическата е такава, нито либерално-демократичната. Този принцип е абсолютно валиден в цялата световна история – не веднъж Богопомазаните царе на Израил са ставали отявлени гонители на пророците и богоборци, Римските императори пък от мъчители и яростни врагове на християнството са се превърнали във Византийски благочестиви царе. И самите тези „християнски императори” понякога са заставали в подкрепа на църковни ереси, друг път с огън и меч са се опитвали да ги налагат.

През всичкото това време никой – нито старозаветните пророци, нито Христовите Апостоли, нито светите отци на Църквата са познавали идеята за абсолютно недопустимо съдействие и сътрудничество със светските власти, независимо от какъв характер са те.

Сините момчета обаче, казахме ли си го вече, са олигофрени. 

По-точно казано - за олигофрени смятат нас.

Няма коментари: