"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

12 септември 2015

Непоискана защита за отец Божидар Главев


Мили мои приятели, вашите приятели, слава Богу не и общи наши, газиха в кръв из епархии и манастири (като любимия ви поп Силвестър), а някои от тях и в собствените си лайна, като любимия ви епископ Сионий, но вие не обелихте и думица по техен адрес, не коментирахте делата им, не ги изобличавахте, не протестирахте. Защото морални уроди като тях, хитри, цинични и безскруполни, знаеха как да ви гъделичкат по интелектуалните топки, които отдавна за друго нищо не стават, освен за гъделичкане... 

Един цитираше Флоровски, друг Майендорф и така купуваха вашето снизхождение... Те знаят, че вие се изживявате като най-здравата и окатата част от БПЦ, заради „хубавото богословие”, което ужким „развивате”. Отдавна съм ви казал, че не развивате всъщност нищо, ами папагалствате, но това е друга тема и хайде да не я подхващаме пак...

Когато еп. Игнатий Карагьозов от Сливен започна офанзива срещу поп Силвестър, задето е купувал изборни гласове за еп. Сионий при изборите за митрополит във Варна и Велики Преслав, започна и да получава серии от заплахи по телефона срещу себе си и своите близки. Наложи се Игнатий да се „скрие” в Кипър. Но вие не бяхте и от това доволни, вие призовавахте, вие изисквахте синодът и митрополита му да го довлекат, ако трябва и за брадата от Кипър, за да го линчувате... И ни дума, ни вопъл, ни стон по адрес поведението на Силвестър... Е, вие ли ще ми говорите, че сте воювали и воювате срещу задкулисието и машинациите в БПЦ?! Моля?!?

Сега се надпреварвате в риторика срещу офикията на свещ. Божидар Главев от Сливенска епархия, задето са го възвели в протойерей. Извинете, но ако отец Божидар беше чак такъв дявол, нямаше да го подкрепя тъй всеотдайно попадията му нали? А на вашите приятели, мили мои приятели, попадиите им къде са?... Първо митр. Йоаникий е направил свещ. Божидар Главев протойерей, а не сайта му „Бъди верен” и второ този сайт е на сем. Главеви, нито е на БПЦ – Патриаршия, нито на Сливенска митрополия, даже не претендира да е енорийски или да е свързан с прицърковно сдружение или фондация, не носи ничие друго „благословение” и никой друг не го легитимира, освен отец Божидар като духовник и човек.

От отец Божидар аз лично съм получавал обиди и подигравки, каквито повечето от вас не са, защото и рядко си позволява да обижда лично. Защо мене е обидил (не съм му останал длъжен де) си е негова работа, щом го е направил, сигурно е намерил своите добри основания, както и аз впрочем моите си... Аз обаче настоявам, че въпреки всички неща (по-голямата част от нещата даже в сайта му), които смятам за неуместни, неверни, дори на моменти изключително вредни, невежи и глупави, той има правото на свое богословско мнение. Нито догмат някой поставя под въпрос, нито каноничността, нито Светата Троица хули или Богородица и светците. Служи Света Литургия и се стреми да проповядва и да обгрижва православните християни на територията на поверената му енория.

Но, казвате вие, поставял под въпрос светостта на някои новоканонизирани светии... А да ви питам пък вази аз – какво ви пука за тези светци? Защото не виждам да ви пука. На делата им ли подражавате, живота им ли следвате във вашия живот? Не. Ползвате ги за патерици, за подплънки по-скоро, за да компенсирате с трошиците усвоено от тях „богословие и святост”, усвоено най-вече на просто ментално ниво, умствените си и личностни дефицити, да. Лицемери такива, дето като книжниците и фарисеите от времето на Иисус зидате пророчески гробници и ги украсявате, сякаш почитате пророците, кой наистина хули светиите - вие или отец Божидар?!

Отец Божидар пише добре, отец Божидар мисли добре. Твърде горещ ум има, затова и често залита, млад е, затова и когато го изобличат, вместо да се замисли, се ожесточава, обаче е в пъти по-стойностен мислител и човек, включително съпруг и свещеник от тия, на които вие не давате и косъм да падне от главата им, защото добре умеят да ви гъделичкат...

Кога отец Божидар изрева, че е останал без пари, макар и за разлика от поп Евгений Янакиев да служи в селска енория по периферията на епархията им?! 

А на Евгений брат му Силвестър е същинска мутра, държащ заведения на центъра на Сливен, търгуващ с големи ставропигиални манастири, отделно от това те и двамата са свещеници в централни сливенски храмове, самият Евгений без богословско образование при това. Защо Силвестър не помогна на брата си, ами и двамата просят непрестанно като изпаднали мангали на Софийската гара?! Колко пъти слушахме и четохме, мили мои приятели, вашите приятели да се оплакват по телевизии и вестници, че пари нямали? Колко пъти Евгений врънкаше християните чрез разни медии за пари, щото покривът на къщата му тече?

Вие обаче си избирате другарите не според евангелски и общочовешки критерии и ценности, ами според способността да ви гъделичкат топките, защото явно сте като тях същите, но без тази им дързост – да бъдат безобразни. Обаче уви, образът, който пазите, е просто кух имидж.

Свърших.

2 коментара: