I-ва Самодивска песен (в Блог "Лирика")

05 септември 2015

Защо да остана Българин?


"...Hocu da se uverim sa aspekta svog,/da li tamo gore egzistira Bog,/postupicu onda sasvim nesebicno,/sebe cu za Boga proglasiti licno" (Bora Corba, "Diktator se penje")
Седя на гарата в Белград най-културно и си драпам... ташаците... 

Не! Извинете, другояче исках да започна!

Седнал съм на изкараните маси по перона пред ресторанта "Peron 1" и пиша... сонети... Един сонет за шишето с бяло вино пред мене и два сонета за двете кани газирана вода „Княз Милош”, с които го разреждам. Викат му на това шприцер в Сърбия и пеят за него песни, ако не знаете. Те пеят за всичко, освен за вас, братя, за вас разказват само вицове, защото, пак извинете, но съм абсолютно съгласен с тях, че от псувня песен не става...

Белградската гара все още обслужва територията на цяла Бивша Югославия, а не е по-голяма от гарата във Варна. Софийската централна гара обаче, не знам скоро дали сте я виждали, продължава да се надгражда, нищо, че е без друго на три етажа. Бойко „строи”, иска да е като Тодор Живков, за когото сам казваше, че не сме в състояние даже да боядисаме построеното от Живков. Затова той сега строи, за да плачем един ден за него, ако случайно го вземат дяволите, когато се наложи да боядисваме, както сега ревем за Живков, Политбюро и евтините кебапчета, докато синовете и внуците им се пекат по гол гъз на Ривиерата... Едни мащабни суми се наливат в доизграждането на гара, на която има три влака и половина – един за Варна, половин за Бургас с прекачване на Карнобат (най-често на стара електричка, на която пише „сделано в СССР – 1970”), един за Перник и един за Белград.

Едни евро-пари се ползват, за да се хрантутят фирми и фирмички на хора, близки на властта, без никаква корист за държава, общество, икономика... ЕС плащат на Бойко за правото си да ни обират, затова и си затварят очите пред фалшифицирането на изборите в България. Крадат ни чехи, немци, англичани, французи, всички. Крадат ни, докато бойковчетата са ни стъпили на вратовете... Народе?!?!

Ако решите да се качите на влака за Белград, на касите на Международно бюро „Рила” ще ви вземат за проверка и записване личната карта. ЕГН записват, ако не знаете случайно, даже за спалния вагон по вътрешните ни линии! Втори път ще ви вземат личната карта пак за проверка на Димитровград българите, затова и влакът ще закъснее поне с два часа, за да се правят тия освинили се малки бойковчета на каубои. Няма да поздравяват, ще ви командват със знаци, ще ви опипват за картон цигари, които може да сте имали неблагоразумието да мушнете отзад под колана си в панталоните на идване... С циганите е друг "филм", тях направо нашите ги свалят на перона понякога, без значение от пол и възраст, обръщат чанти, плашат с „черни печати”... А на гара Белград никой не ти търси документи, когато си купуваш билет за София, за Виена, за Скопие, за Загреб... Че нали има проверка на границата?!

Аз продължавам да седя сам на масата, подслушвам отвреме-навреме сервитьора сърбин, който говори на английски, на немски или на френски с клиентите си. Сещам се за българския шафнер във влака за Белград, който на гара София „обяснява” на две моми англичанки къде им е мястото – „Кабине номер Пет!”, на „пет” натъртва и разперва пред лицата им петте си пръста като за шамар... 

Дали да не си поръчам и една Караджорджева пържола? Имам още вино за мезето. Наздраве за вас, братя българи, jебем ви кеву!

Четири-пет циганета на средна възраст от по седем години лудуват край мене. Едното е сaкатичко, проси някоя стотинка. Идват двойката полицейски патрул – сърбин и сръбкиня. Полицайката е на около тридесет години и започва да им обяснява като по-голяма сестра – „Защо не си идете вкъщи, може би имате уроци за училище да подготвяте?”, едното казва: „Ама сега е лятна ваканция!”, а тя: „Тогава значи на майките си ще се намери нещо, с което да помогнете...” Полицаят вади 200 динара лични пари (около 4 лева) и ги подава, но не на просячето направо, а на едно от другите циганчета: „Върви до пекарницата да купиш на братчето си нещо за ядене...”

За последните 20 години тия хора водиха няколко войни – граждански и една с цяло НАТО, да. А ние воювахме единствено за правото на... вазелин. У нас, ако не те пребият неонацистите, ще те бие полицията, решиш ли да ги учиш на обноски... А вече и по църкви и манастири бият и убиват... Ох, Майко Българийо, що ли не те ща за майка?!...

Бойко... Бойко бие и пощипва. Бойко е мутрата на власт. Мутрата в опозиция и изгнание, която опита нещо като пуч, е Цветан Василев... Да, първите протести срещу Боко Тиквата, оказа се, че не са организирани и платени с някакви мними "руски пари", а от другите наши тикви - Цецо Василев и Гриша Ганчев... Този конфликт неслучайно завърши не с друго, а с поредното обиране на българите чрез фалита на КТБ, подобно на онова с "пирамидите" от началото на 90-те, пак от измутрилата се стара соцноменклатура и децата й, чрез мафиотизираната парадържава (държава в държавицата) ДС - ДАНС... 

Преди време Цецо заплашваше Бойко през сайта на оная продажна и невъзпитана вечно пияна кранта Веса Томова със сръбския олигарх (тайкун) Сретан Йосич. Явно си вярваше, че не е нагости в Сърбия на сърбите, ами е нагости във вилаета на Йосич... Убеден беше Цецо, че Йосич ще дойде в България да си прибере "дълговете от Бойко", от което стана ясно с кого и Цецо, и Бойко са свързани. През това време премиерът в Белград Вучич поде акция срещу олигарха Мишкович. Няколко дни след заявката, че ще го вкара в пътя, автомобилът на Вучич претърпя лека катастрофа. С леки наранявания Вучич даде интервю, каза, че след като се стабилизира, ще се разправят... И Цецо спря да плаши Бойко с „тайкуна” Йосича, още повече, че Вучич се прицели и в самия Цецо... 

Гигинският игумен и Пловдивския митрополит обаче не се спряха. Единият изрисува Цветан Василев като благочестив ктитор в храма си, другият въздигна Бойко до „покръстител български” с ордена „Свети Княз Борис”... Защото в БПЦ парите не идват от разработване на собствения икономически ресурс, като в Сърбия, Румъния, Гърция или Русия да речем, а са спорадични подаяния от крупни мутри, които цоцат имотите и ресурсите на БПЦ за себе си. А техните подаяния пък нашите клирици често просто лично изяждат и изпиват с курви или слугинаж... Да би станал Благоверният Княз, о, да би, да би им избол и на двамата очесата!

Седя, мисля си, решавам... Ще остана българин. Но не заради вас, племе просто, нагло и страхливо, а заради баба ми Сръбкинята, която ми повтаряше, сякаш ме заклева – „Голем Българин че станеш!”

Няма коментари: