22 ноември 2015

БПЦ подготвя становище за исканията на дядо Вартоломей


по източници от светия синод

В становището на светия синод, относно исканията на Вселенския Патриарх Вартоломей към българските църква и държава, което предстои да бъде оповестено съвсем скоро, присъства въпросът за титулатурите на някои български епископи, дублиращи тези на гръцки епископи на съществуващи и функциониращи епархии. Синодните старци заявяват, че повече няма да дават дублиращи титли на епископите, за съществуващите вече такива - на Траянополски епископ Киприян и на Адрианополски Евлогий не се изказват и не взимат отношение... Впрочем и титула на еп. Григорий Браницки дублира този на еп. Игнатие Браничевски - Мидич в диоцеза на Сръбската Патриаршия. 

Относно паметника на Екзарх Антим I в Одрин заявяват, че няма да го демонтират, защото, макар в двора на храм, предоставен на БПЦ (но под юрисдикцията на Вселенската Патриаршия), е поставен там от Тракийските български дружества. Паметникът впрочем е осветен от митр. Дометиан Видински, без решение и благословение от светия синод на БПЦ по онова време, във Видин, след което е отнесен в Одрин и открит официално на 17.X.2010 год

Архиереите заявяват също, че и няма да връщат реликвите, откраднати за времето на II-та Световна война от Северна Гърция, защото те са в НИМ, а не в храмове и манастири на БПЦ.

Нито думичка не се споменава, поне от куртоазия, за някакво желание или намерение да съдействат в диалога между Вселенската Патриаршия и българската държава по тези въпроси. Макар и според конвенция, подписана между България и Гърция през 1971 г., тези ценности да не подлежат на връщане, все пак трябва и за нас да е обезпокоителен фактът, че голяма част от тях се разпродават понастоящем из целия свят и стават практически несъбираеми.

За сметка на това Светейшото "патр." Неофит - агент "Симеонов", е заявил устно и твърдо намерение на предсъборното съвещание за Великия Всеправославен събор през януари 2016 год. (21.01-28.01) в Истанбул да постави въпроса и да настоява БПЦ (Софийска /Шопска/ патриаршия) да получи петото място в диптисите, което понастоящем заема Руската църква в богослужебния ред на споменаване на Патриаршиите, макар че при Пентархийските съслужения на 1.IX.2011 г. е поканена Кипърската църква за участие в "Събора на старшите православни църкви", защото, макар и Архиепископия, а не Патриаршия, тя е получила самостоялност на Вселенски събор.

Така или иначе спорът за присъствие в диптисите между Москва и Кипър (заедно с Йерусалим, Антиохия, Александрия и Цариград - древната Пентархия, без Рим) е мъчно разрешим. Въпросът обаче е дали Неофит, подкокоросван от малоумните си съветници, след като се смята за пълноценен и пълноправен приемник на Великопреславската и Великотърновската Патриаршии, утре няма да поиска и Охридската Архиепископия, и даже Браничевската епархия да преминат в български диоцез...

Запознати твърдят, че Вселенския Патриарх е готов да накаже подобен надменен отговор с аргос за българските свещеници, служещи в диоцеза на Вселенската Патриаршия на български език - запрещение за извършване на богослужения.

Няма коментари: