"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

08 декември 2015

Горан Благоев - Ехото


Гледам вчера едно предаване на БНТ на запис в интернет от Белград, гледам и не вярвам на... ушите си! Професор Юлиян Вучков?! Не!! Всъщност обичаният и дълбокоуважаван от мене (не се смейте, аз имам широко и противоречиво сърце) Доктор Горан Благоев. На него му викат "Доктор" всички, за разлика от Вучков, на когото му викат само Вучков, защото това казва за него всичко. А на Горан му вика „Доктор Благоев” даже бившият православен свещеник Христофор Събев, острието на Новобългарския Разкол, дето и православен мирянин вече не е, понеже е анатемосан буквално, заради... ядене на свети мощи също... буквално – мощите на св. Йоан Златоуст.

При Горан гостуват настоящи православни епископи, при Горан гостува често самият "патриарх" - Светейшото ни Неофит, гостуват и остриетата на отмрелия ужким Разкол, като споменатият Събев, даже организаторите на Разкола гостуват, като в това издание на предаването – в лицето на г-н Матанов.

След като всички обичат и уважават Горан, значи и аз с всички, няма да се деля! Дистанцирам се от всеки евентуален, който не го обича и уважава!

Обаче няма проблем с това да обсъдя гостите му, при това не личностите им, ами позициите им нали? Те коментираха събитията в българския храм „Св. Георги Победоносец” в Одрин от една скорошна света литургия в храма, архиерейска, служена от митр. Амфилохий – епархийски митрополит там.

Темата въведе тамошният свещеник, българин, участвал и съслужил в самата литургия. Свещеникът ясно каза, в запис, излъчен в началото на обсъждането, че тя е служена на два езика – на български и на гръцки, каквато е практиката при всички съслужения на двуезични богослужения... Събеседниците на Горан, като „добросъвестно ехо”, заповтаряха после в продължение на почти час „на гръцки, на гръцки, на гръцки”...

Ехо.

А ехото няма смисъл да го питаш нищо... Единственият начин да остане ехото доволно е, може би, да научи митр. Амфилохий за следващия път български, та да са щастливи Матанов и туристите.

Докато се опитваше безусловно великолепната богословка доц. Екатерина Дамянова да внесе малка струя богословски и църковен реализъм, еховитият Горан показа снимката на възмутения турист, на която Владиката е седнал на Архиерейския Трон, там където, натърти Горан, са седели българските Владици.

Горан не е богослов, историк е, но Горан има и православни богослови в екипа си, като сам преподава в Богословския Факултет в София, даже не и история, ами нещо много странно, като „Вяра и визия”, което е може би друг начин да се похвалиш, че те дават по теле-визията. Как не му мина през ум на Горан мисълта, че служещият Архиерей, в случая и епархийски митрополит, няма къде другаде да застане, освен там именно - на Архиерейския трон?... Или може би, пак за радост на ехото, Амфилохий трябваше да се моли на своя език, в своята епархия и в своя храм, безгласно от храмовия Притвор?

А всъщност, под всичко това, като описание, прозира тъжна и мила българска родна картинка насред Одрин. В българския храм за Архиерейска света литургия българи няма. Единственият участник в литургията е българският свещеник от българска страна. Знаейки добре, че храмът ще е празен, което е неприлично за Архиерейска служба, митрополитът е довел със себе си гръцки църковни християни, които заедно с него участват в Богослужбата на гръцки език, а единственият български се чува от устата на българския свещеник.

Още по-тъжното е, че по една случайност има българи в този ден. Но те са на двора – отвън – покланят се пред паметника на Екзарх Антим и държат „патриотични речи”. Някои са влезли за мъничко да запалят свещичка (както мило се изразиха еховитите участници при Горан), един от влезлите да запалят свещичка се случва да влезе по време на литургията. Възмутен е, че чува гръцки език, като му забраняват да снима, напуска литургията, по време на която не е и възнамерявал да престои.

Какво стана с ехото бе?!

Митр. Амфилохий, заедно с българския свещеник по време на въпросната литургия - с българско знаме зад гърба им в светия олтар:


П. П. Коментар на архим. Атанас Султанов, български свещеник в Атина, направен заедно със споделянето на текста ми тук на стената му във facebok:

"Позволявaм си да споделя този коментар единствено и само защото той се препокрива с моето мнение по въпроса със съслужението в Одрин в неделя. Разграничавам се от вижданията на автора за Българския патриарх, споделени в статията. 

Искам да отбележа и нещо, което убягна на всички. Горан Благоев отбеляза в ефир, че е имало група от Неа Орестиада, водена от гл. секретар на Вселенска патриаршия архимандрит Вартоломей. Да. ама не. Групата е била водена от архиерейският намесник на Орестиада архим. Вартоломей (Астеридис), което ясно си личи и от снимките, показани в ефира, но и от гр. сайт Амен, на който се позова Благоев и където ясно е упоменато кой е въпросният духовник. Така че, никакъв "гл. секретар на Вселенска патриаршия" не е присъствал на това богослужение. Горан Благоев можеше да си направи труда поне да потърси добър преводач да му каже какво пише в статията, за да не дрънка глупости в националния ефир." - текстът-новина от "Амен" ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар