"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

04 януари 2016

Разногласия при Предсъборните съвещания в Истанбул


автор Таня Мускетарката /кореспондентка на блог "Маран-ата" от Предсъборните съвещания/

Вселенският патриарх Вартоломей имаше намерение да "напише история" със свикването на Великия Всеправославен събор през юни 2016 година в Истанбул, в който да вземат участие главите на поместните църкви Събитие, което за последен път е било преди 1229 години. Последният Седми Вселенски Събор се е състоял преди великата схизма от 1054 г., през 787 г. - по времето на император Константин Шести и майка му Ирина в Никея, в църквата Света София.

Подготовката на Събора вървеше трескаво през последната година и е насрочен за месец юни 2016 г. в Истанбул, в църквата "Света Ирина". Но това желание на Вселенския Патриарх е трудно изпълнимо, защото има сериозни различия между църквите, като например между Московската патриаршия и Антиохийската патриаршия, които изразяват открито несъгласие помежду си, а други църкви - като Гръцката и Кипърската, открито се дистанцират. 

Показателно препятствие е, че след последното заседание на подготвителната комисия за събора, проведено в Атина, изникна въпросът, затова че, ако по-ниските етажи на духовенство, в лицето на митрополитите, не достигнаха до споразумение за текущите въпроси, то какво остава за главите на поместните църкви.

Начинът на обсъждане по време на заседанията за изготвяне на правилата за провеждане на заседанията на събора предизвика разногласие Като пример ще дам принципа за единодушие за вземане на решения, оспорен от представителя на Антиохия. От другата страна бяха църквите на Русия, Грузия. Чехия.

Председателстващият заседанията Пергамски митрополит Йоан Зизиулас прекрати заседанията и обяви, че разговорите ще продължат по-късно във времето.

Друг проблем и то голям, е отказът на главите на Гръцката, Руската, Грузинската, Антиохийската и на Чешката църкви да участват в предсъборното съвещание в края на януари (21-28 януари) в Истанбул.

Няма коментари:

Публикуване на коментар