"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

19 февруари 2016

II-ро Писмо до отец В-н за Лъжливите Пророци (Евангелие и политика)

"Кажи ми, кажи, бедний народе,/ кой те в таз рабска люлка люлее?..."(Хр. Ботьов, из "Елегия")
продължение на Писмо до о. В-н за лъжливите пророци

Миналият път ти писах, драги отче В-не, кои са, според мене, лъжливите пророци, за които Бог Иисус Е говорил в Евангелието на Матея 7-ма гл., ст. 15-и. Казах ти, че това са всички онези проповедници на публичен морал - без значение дали са със свещен чин или без никакъв такъв, които и Ботьов посочва "в сюртуци, в реси, слепци с очи". 

Но това са не просто "проповедниците на публичен морал", защото публична правда проповядвал и Предтечата Господен - св. Йоан Кръстителят, че и Сам Христос-Господ. Не, това са тия, които изобличавайки другите (избирайки преди всичко беззащитните, отхвърлените и слабите), сами показват почти пълна липса на такава или дори съвсем никаква лична нравственост.

Фалшивите пророци - книжници, фарисеи, иудейски свещеници, в онова време сипели огън и жупел по площадите и синагогите върху митарите, блудниците и самаряните - тогавашните "цигани"/нечисти евреи/ или "сектанти"/непокланящи се Богу съвсем по юдейски. Същевременно, казахме предния път, при много богатите митари, като Закхей, който според Евангелието бил "началник на митарите", те сами "по бизнес" ходили скришом, услугите на скъпоплатени и красиви блудници, като Мария от Магдала, ползвали, а властта на един идумеянин (подобен на самаряните) като Ирод не само признавали, но и задника му редовно лижели, в Храма, който той им доизградил, с гордост Богослужили.

Леви-Матей не бил, може би, сред най-богатите митари, затова и бил, може би, встрани от техния интерес или пък, пак може би, бил скришом от тях посещаван и ласкан лично, заради парите му, но по пътищата от тях отбягван, затова и ги презирал. Презрението било взаимно и така той живеел някак-си в своя личен ад между омразата и интереса, докато не се появил Един Пророк, Който го направил Свой Апостол. 

Така се случило и с Мария от Магдала, която била наистина красива жена, чиито сексуални услуги стрували скъпо, при която да влезеш било престижно, защото там са влизали богаташите сред митарите, римските офицери, че даже и самите книжници, фарисеи и свещеници. 

И тъй, лъжливите пророци - книжниците и фарисеите, решили да пожертват веднъж нея, да я изложат на публичен присмех по-точно казано, за да навредят на Един, Когото от сърце мразили... Хванали я ужким в "дело на прелюбодеяние" и я отвели при Христа, когато около Него имало събран народ. Питали Го - да я убият ли, както изисквал Мойсей в Закона, с камъни или да я пощадят.

Те, разбира се, не можели да я убият с камъни, дори да искали, нито според светския, римски закон от онова време, нито според Мойсеевия. Право да издава и изпълнява смъртни присъди имал само римският прокуратор, а Рим не преследвал проституцията. Законът на Мойсей пък изисквал да бъде изправен пред съда, заедно с нея и този, с когото била уловена в престъплението. Но тоя, с когото била "хваната", го "нямало" там изправен, вероятно бил един от тях самите (чест нейн клиент, може би), самото залавяне пък било инсценировка и театро, подготвено с цел да бъде Иисус злепоствен - кажел ли Господ: "Да бъде екзекутирана!", попадал в графата бунтовник срещу римската власт и те със сигурност са щели да донесат за това на римляните, а кажел ли: "Не, да не бъде!", щели са да злорадстват по Негов адрес пред народа - "Ето, тоя не почита Закона на Мойсей".

А Бог мълчал и нещо си драскал в пясъка, сякаш не ги виждал и чувал. Когато те продължили да настояват, Бог казал нещо, което съвсем не очаквали... Какво е казал ти добре знаеш, няма смисъл да довършвам история, за която мнозина са писали и говорили достатъчно много... След това приел Мария в групата Си с ученици и последователи, за да стане тя по-късно Равноапостолна - тя била Апостолка за самите Апостоли - тя им занесла първо новината, че Иисус е възкръснал от мъртвите.

* * *

И ето ги, отче В-не, същите "свети курвари" днес, около нас с теб, които изобличават и проповядват срещу народните изедници - старата комунистическа сволоч, превърнала се в бизнесмени и олигарси, докато инак лично ядат и пият по софрите им, взимат коленичейки парите им и даже им лижат гъзовете, като им раздават почести и църковни имоти. Сред тях е и онзи бесен мъжеложник и психопат Пловдивският митрополит Николай, който, докато се гневи публично от амвона си, че "някой изял парите за социални услуги и здравеопазване" в Републиката, прави църковен архонт един от тия, които с тези пари направиха личен бизнес. Там са и твоите събратя попове от епархията ви, които лягат и стават с проповеди и призиви да бъдат преследвани сектантите, докато инак се ортачат от десетилетия с водачите на една от най-шантавите и опасни секти, поставила си за цел не просто да има лоби в тях, но да завземе и самите институции, включително тая на БПЦ - масоните.

Един от тях, за смях на целия жив свят, йеромонахът от Славянобългарския монастир на Атон - Висарион-Димитрий, който неслучайно и постоянно почти във вашата епархия пребивава, както игуменът му архим. Амвросий в Пловдивска, като свършиха "вразите" - като се изтъркаха изобличенията срещу врачките, сектантите, педерастите и циганите, обяви война на... извънземните и съвсем директно сравни извънземните със... сектанти, защото и те, също като сектантите, карали хората да се... самоубиват. Боже, прости ме, идиотизъм до край!

* * *

За лъжливи духовни водачи, които също нарича вълци, при това ги нарича "свирепи вълци", говори и Божественият Павел, според Лука в Деянията Апостолски на Ефеските старейшини, както и св. Йоан Богослов в Апокалипсиса... За тях обаче ще ти пиша какво "чета и мисля", ако даде Бог, друг път.

А "лъжливите пророци" се появяват на още едно място в Евангелието на Матей - в т. нар. Есхатологична проповед на Спасителя.
"...много лъжепророци ще се подигнат и ще прелъстят мнозина..." (Матея 24:11)
Христос-Господ влиза в Йерусалим, където изговаря тия думи и където няма да бъде приет категорично. А по-точно казано, ще бъде приет временно, но не по-различно от мнозина други преди Него и след Него. За едни такива "приети" разказва и Праведният Гамалиил - учител в юдаизма на самия Апостол Павел:
"Защото преди няколко време бе се явил Тевда, който говореше за себе си, че е нещо, и присъединиха се към него около четиристотин души: той бе убит, и всички, които го бяха последвали, се разпръснаха и изчезваха. След него, когато беше Преброяването, яви се Иуда Галилеец и увлече след себе си доста народ; но и той загина, и всички, които го бяха последвали, се разпиляха." (Деяния Апостолски 5:36,37)
Кои са тия Тевд и Иуда Галилееца ли? Не знам, отче, не знам... Не съм сигурен и че някой знае... Може би юдейският историк Йосиф Флавий да е писал нещо за тях?... Зная обаче кой е Симон Бар Кохба... Един като Волен Сидеров, отче, като Бареков и Слави Трифонов... Не вярвам, че Тевда и Иуда Галилееца са били много по-различни...

Симон - Синът на Звездата (Бар Кохба), както се превежда името му от еврейски (שמעון בר כוכבא), повел последното юдейско въстание против Рим във времето на император Адриан, който е царувал от 131 до 135 г. сл. Хр. След това въстание Йерусалим вече не съществувал, римляните го превърнали в "прах и пепел", едно градче по-късно възникнало на негово място, наречено от римляните Елиа Капитолина.

Водачи, които лъжат, които твърдели, че или са те самите Месията, обещан от Бога на Израил или поне, че подготвят царуването на Месия. Водачи, които уверявали народа да "гласува" за тях (а по онова време "гласуването" ставало с меч е в ръката) и обещавали сбъднати сънища. 

А Рим бил в разцвета на силата си - паднали вече и Картаген, и Персия пред легионите на Рим. Тогава решили, че ще победят Рим чрез личната си харизма глупаците. Докато християните, наставлявани от Апостолите Павел и Петър, били убеждавани да не се противят на властта и всячески да й свидетелстват своята лоялност (стига тя да не изисква от тях да се отрекат от Христос), макар почти непрестанните гонения, които властта повдигала срещу тях, ортодоксалните юдеи, при все, че имали сериозно "лоби в институциите", свои хора включително и в лицето на някои империатрици, решили да играят "ва банк" - да отхапят самата ръка, която ги хранила и чрез която самите те често нападали християните с интриги.

Гордостта на туземния елит...

Популизмът и демагогията на туземния елит...

Глупостта на туземния елит...

...И лъже-месиите, лъжливи пророци и слепи водачи, които продуцирала туземната "олигархия"... исках да кажа елит.

Според мнозинството изследователи на библейския Новозаветен текст, в тези глави на Евангелието на Матей (23-та и 24-та) Христовата проповед смесва, на принципа на типологията, две събития, два исторически процеса - този в края на световното време - непосредствено преди Второто Пришествие на Иисус и тоя около юдейските въстания в края на I-ви и началото на II-ри в. сл. Хр.

Смесването, с което са съгласни и светите отци, тълкуващи Апокалипсиса на Йоан, позоваващи се на думи от тези глави на Матея, ни дава основание да ползваме типологията за нас сега. Още повече, че това, за което Христос говори, че ще бъде, вече е било, съгласно принципа на пророчестване от самия Йоанов Апокалипсис - "това, което е било, което е и което ще бъде"

Историята се повтаря. Юдейските първенци допускат същата грешка, която са направили и за времето на светите старозаветни пророци Исая и Еремия. Под "угрозата от Север" - настъплението на Вавилонците, те решили да търсят "съюз с Египет". Затова, че съюзът с египтяните е недалновиден и ще доведе до разрушаването на Йерусалим от вавилонците, предупреждавали пророците Исая и Еремия, заради което и двамата заплатили тежко - Исая, който бил и еврейски аристократ, бил претрит (прерязан през кръста) с дървен трион за наказание и назидание, а Еремия постоянно пребивавал из тъмници и зандани. А те всъщност, както и св. прор. Амос, проповядвали точно като Христос и Йоан Кръстителя - нужното и спасителното.

Това, което било нужното да се прави във времето на Иисус Христос (и е всякога нужното), опитал да го направи Сам Той, затова и т. нар. есхатологична проповед, според св. ев. Лука, която е адресирана към Йерусалим, започва тъй:
"И когато се приближи и видя града, заплака за него, и рече: да беше и ти узнал поне в този твой ден, какво служи за твой мир! Но сега това е скрито от очите ти." (Лука 19:41,42)
Христос (както преди Него и Йоан Кръстителят), не зоват към безсмислени бунтове, онова, което те изискват, е обуздаване на местната олигархия и истински, а не показен и лицемерен морал от политическите и духовни водачи, тяхното смирение и нравствено преображение, тяхното обръщане към личностите и нуждите на собствените им "единокръвни" сънародници, а не политическото еманципиране на местната олигархия от световната (римска) олигархия и лъгане на народа колко е "достойно" да живееш недостойно ебан и яхан от своите, вместо от чуждите.

В нормалните общества и държави на нормалните хора и народи техните нормални лидери правят днес точно това - и Виктор Орбан в Унгария, и Ципрас в Гърция, и Владимир Путин в Русия - озаптяване на туземните князчета, впрягане на ресурсите в работа за народния и обществен интерес. И заедно с това - умен диалог със сегашните Цезари в света - Брюксел и Вашингтон, искане на своето категорично, без безумно и комплексарско курчене.

В България обаче, отче В-не, е царството на Воленчовци, Павел-черневци, Барековци и Слави-трифончовци. Продуцирани от местния туземен елит (Бойко-борисчета, Цветан-василевци, Гриша-ганчевци и прочие), благославяни от Световната Олигархия, те лъжат народа, че ще благоденства, само да се окурчи с тях начело. Затова и никнат като хуйови глави - "рестарт на политическата система", "по 2000 евро средна работна заплата" и прочие, стига само да се "навирим", като навирването, разбира се, се осъществява чрез гласуване за тях, щото нямат даже доблестта на Симон Бар Кохба да си потърсят пушките. Впоследствие или ги купуват (включват в схемите си) като Сидеров, или ги унищожават политически, ако са достатъчно ненормални, за да си повярват докрай сами, като Бареков. А целият този "глупав кипеж" е от полза и на местното, и на световното задкулисие, защото чрез него се симулира политическа и социална активност у един обезверен и депресиран народ.

И тези са, отче В-не, сред лъжливите пророци от Евангелието според Матея, тоя път от 24-та глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар