"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 май 2016

Четвърти път до папа римски Франциск


Здрасти, папо мила,

Ще извиняваш, че ти викам "мила" - слагам ти сиреч титула в женски род, ама просто папа на български език е в женски род, затова и като те видим, викаме "Ей я пак там оная, римската папа!", вместо: "Видя ли бе, мина преди малко оттук папът римски?!" Така и на един от нашите владици му викат някои "Лудата Владика", макар отдавна не и аз - О, не, само не и аз! - не, защото правим някакви зли намеци относно сексуалната му ориентация, а защото туй е изискване на българската граматика - и владика е в женски род, което някои от нашите възприемат съвсем буквално впрочем.

Гостуването ти у дома се отлага - това ти пиша сега да ти съобщя. Мама Надка и благоверният й Камен отмениха заминаването си (за два месеца незнайно къде) - прочели в блога ми какво планирам и решили, че не могат да ми се доверят за къщата, така че, замина само той. Вероятно, заради полякините, дето ги споменах в поканата си до тебе. Всички знаем, че след полякиня смърди на преварен с цел изпиване евтин одеколон марка "Бич може" и мръсни бикини...

Ех, никой вече не ми вярва!... А какви славни времена само бяха!!... 

Отида примерно при Тишо:

- Тишо, дай пет лева назаем бе, скоро ще ти ги върна...

Тишо бърка, без много да му мисли, вади, дава... Мине време, па Тишо вземе да намеква за парите си, сякаш с пет лева можеш да си купиш не кутия бонбони, ами спортен автомобил... Тогава отивам при Митко:

- Мите, дай десет лева назаем бе!

Дава ми Митко, а аз върна от тия десет на Тихомир 1.25, вместо цялата сума от пет лева, защото с 8.75 костюм трудно ще си купиш, но за половин кило ракия от бабите на пазара и кутия цигари стигат, а ако ми останат само пет лева, за двете заедно няма как... Мине се, не мине, Митко почне да сумти. Отивам тогава при Любо:

- Любак, имаш ли да ми заемеш 17 лв. и 35 ст. бе?!

Така върви времето и се търкаля неусетно, докато дългът ми стане цифром и словом 200 (двеста кинта), но дотогава съм забравил на кого какво дължа и най-глупашки се връщам при Тихомир:

- Тихомире бе, дай 210 лв. назаем!
- Когато ми върнеш дължимите 3.75!

Егаси Юдата! Продаде ме за 3.75!... А не беше такъв човек, ама откакто се запозна с Василяна Мерхеб и с твоите конкуренти гурувци от българския манастир на Атон, дето и те като тебе обикалят пет за четири целия бял свят, вместо да си седят на гъза, иззлобя туй момче... За Тишо говоря де!

...Та мисълта ми беше, че няма да можеш да дойдеш тия дни у нас, следователно можеш да прескочиш до ЮАР. Скоро не си смигвал на зоофилите, значи сега е моментът да подемеш "апостолическа кампания за спасяване на южно-африканските антилопи от злите тамошни лъвове". Сигурен съм, че предложението ми ще те заинтригува, щото чувам, че вече си подел кампания за възстановяването на древния женски църковен институт на дяконисите, намигвайки така на феминистките... 

Ама Англиканската църква те изпревари и ако щеш бягай насреща й, пак няма да я настигнеш в това, защото и те, и производните им методисти, отдавна ръкополагат жени за свещеници, тъй че са във фокуса на феминистки настроените медии с пет обиколки напред. Каузата с антилопите и техните права обаче е свободна и след като заяви, че "Коранът и Библията са едно и също нещо", можеш да навестиш и Кейптаун. От тези медийни кьорфишеци храмовете ви из Европа няма да се напълнят, но това ти гарантира поне няколко месеца присъствие във фокуса на световните телевизии...

Между другото, имаш ли да ми изпратиш 1000 евро назаем? От приятеля ти "вселенски патриарх" Вартоломей не смея да искам, не защото, слава Богу, съм взел вече от него, ами защото може и да е събудил се е имп. Константин XI Палеолог, ама са му върнали само пурпурните ботуши, не и хазната... Според легендата лично участвалият в уличните боеве за Константинопол с османлиите последен византийски император, е отнесен ранен от Ангел Небесен в тайна пещера, където спи вековен сън, подобно на крал Артур и като се събуди, ще освободи Константинопол и ще възроди гръцката слава... 

Защо мисля, че Димата Архондонис - Вартоломей е въстаналият последен Палеолог ли? Щото на приказки го докарва. А защо смятам, че не са му реституирали още императорската хазна ли? Щото ако беше обратното, досега щеше да е купил и продал сто пъти светия синод на БПЦ, та нямаше да пишат антиикуменически въззвания нашите, ами щяха през ден да летят "до Ватикана и назад", за да ти целуват пантофите. 

3 коментара:

  1. Ех, Портос, Портос, когато брато, некой от наште попове и попчета се намаже на малкия пръст на Папата, ще те черпим един кашон с уиски по твой избор.

    ОтговорИзтриване
  2. Познавам такъв - пращай кашон "Джак Даниелс" и искам да е с оригиналния аромат на бадем!

    ОтговорИзтриване
  3. Кефиш ме винаги, Портос! Господ здраве да ти дава!
    Поздрави от Канада

    ОтговорИзтриване