"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

11 май 2016

II-ро писмо до папа Франциск (Здрасти бе, Pontifex Maximus!)

"Ти, султане, дявол турски! Какъв по дяволите рицар си ти, като не можеш с гол гъз таралеж да смачкаш?" (из писмото на запорожци до Султана)
Драга папо, Многоуважаема римска владико,

Пиша ти отново аз, твоят нов приятел Светльо... Жив и здрав съм след първото си писмо до тебе - нито е дошъл някой да ме бие или убива, нито здравето ми се е влошило сериозно, следователно не си ме клел... Ти очевидно не си като един твой... колега ли да го наречем, събрат ли от БПЦ - не зная сам вече как ще е най-политкоректно, когото някои упорито наричат с обидни прозвища и имена и майтап-Владика (но вече не и аз - О не, само не и аз!), сиреч - носиш на майтап, затова ще ти разкажа сега един виц.

Това е сръбски виц за католици. Та вицът обяснява защо прическите на малките католишки момченца са "на паница"... Този виц трябва да се изиграе тялом, но аз ще се опитам да ти го предам словесно: защото, папо, католическите свещеници с две ръце приглаждали косиците им, държейки им главиците, докато те са клекнали пред тях и повтаряли: "Нали няма да казваш на мама и на тате, нали?!"

Виц бе, виц! Сърди се на сърбите, не на мене - не съм го измислил аз!

А иначе, казват хората, бил си хубав човек. Химик в сериозен институт си бил работил като млад, имал си си бил сериозна интимна приятелка и си ходил на работа с автобуса. Браво! Но едва ли е това причината в момента толкова много народ да ти се умилква. Всеки, папо мили, иска да се снима с тебе - как се усмихвате заедно или се целувате. Това го наричат икуменизъм или най-малкото - добронамерен диалог.

Защо наричат икуменизъм и напредък в диалога туй да се мляскат с тебе, аз не зная. Това не е икуменизъм, ами чиста политика. Защото ти, папо, си политик. Ами да, че какъв епископ си ти, без епархия?! Епархия даже българският патриарх има - софийска епархия, като заедно с това да е софийски митрополит, той съвместява поста патриарх на българите... Епархия, ако щеш вярвай, има и оная българска Владика, дето се разбрахме вече никога да не я наричаме с лоши думи. Епархия има и онзи - Димата Архондонис - Вартоломей - слаба работа - един истанбулски квартал практически, населен основно с турци, дето кварталният турски отбор "Фенер бахче" е по-известен даже от патриаршията там, ама все пак е нещо.

Твоята епархия, казват, бил целият свят. Но тогава пък какъв папа си ти конкретно (Чий папа, чий личен духовен отец или на кои пасоми в конкретна евхаристийна общност?!), татко на света ли си ти или що, а и като във всяко място от твоя католически свят има по един епископ - ти ли си епископ на всички и навсякъде или твоите епископи са такива поместно и конкретно??... Ако те са епископи поместно и конкретно, а ти си техния Архиепископ, над каква област с епископи си архиепископ ти? Над целия свят казват - те са поместно и конкретно епископи, а ти Архиепископ повсеместно и абсолютно. Значи си тогава Господ-Бог. Признай си бе, признай се за Господ!

Затова аз сега, от този момент насетне, ще ти викам "Папо-Господи". Ще кажеш, че това е богохулство по силата на думите на Христос от Евангелието на Матея, че с никого не бива да подменяме нашия Небесен Отец, наричайки го отец в смисъла на Всемирното Божие Отчество... Аз обаче се опитвам в случая да разсъждавам логично (по латински) и правя извод, който следва неизбежно от характера на присвоеното от тебе служение. Ти си Господ - не го казвам аз, казваш го ти, а че ще ти викам Господ е не, защото го вярвам лично, а заради уважението, което трябва да имаме към всеки с глупостите и претенциите му в нашия мултикултурен свят. Аз така викам и на приятеля ти Вартоломей - Вселенски патриарх, докато всички всъщност в Православния свят си знаем, че това е на ужким, освен, може би, самият той и няколко болни от закъснял византизъм мозъци, около самия него.

Закъснелият византизъм, Папо-Господи, е като закъснял мензис - мислиш си, че ти е дошъл цикъл месечен, че всичко е наред, обаче накрая се оказва, че иде реч не за друго, ами за цветна бременност. 

Така някои казват, че от вашите целувки с нашите патриарси ще се роди не друг, ами именно финалният Антихрист и Богоборец, който ще поведе последната битка срещу Бога, възглавил богомразещото човечество - че тези целувки са началото на новата световна религия на дявола. Аз не мисля така. Аз мисля, че от всичко това ще се роди не друго, ами само и единствено едно... куцо магаре.

Защото, както вече казах, за мене ти си чисто и просто един политик. А това да си сега политик от световна величина, го дължиш на предтечата си папа Йоан-Павел II. Полякът се намеси в почти всички политически и геополитически интриги, в които можа, посети почти всяко кътче от света и събра милиони по площадите из целия свят... Е, да, само в Русия не можа да покаже, че е "нещо и някой", щото Негово Светейшество тогавашният Патриарх Алексей II просто не го посрещна и той не посмя да слезе от кацналия на летището самолет...

А защо нашите патриарси, предстоятели на патриаршии вселенски, древно-просияли или бутафорни и маргинални, се надпреварват да се снимат и целуват с тебе ли и обясняват, че това е всъщност икуменизъм?... От комплекси, Папо-Господи, от чисти комплекси. От комплекси и от суета. Те чисто и просто искат да се отъркат в светската ти слава, да прихванат поне малко от блясъка ти

Ти трябва да познаваш поне малко нашата история, за да ги разбереш. Столетия наред предшествениците на 270-я ти приятел - "вселенски патриарх" Вартоломей, са крепили "дисагите" на истанбулския султан. От него са си купували постовете и са си ги прекупували, на неговите еничари са разчитали, за да си разчистват взаимно сметките. Той им е оставял илюзията, че са в някаква степен наследници на старите християнски византийски императори - наричал ги е водачи на християнския (в границите на империята му) милет (народ)... Султанът обаче пари не им е давал - само е взимал от тях (комплексите скъпо се заплащат), така че, в един момент се оказало, че тия "василевси" нямат с какво да си купят или направят богослужебните одежди и даже църковната утвар. Тогава започнали да чакат на парите и златото на възмогващите се вече свето-руски царе... 

Ако минаваш през Атина, ще видиш на площад "Метрополи" паметник на последния византийски император Константин XI Палеолог, загинал при превземането на Константинопол от турците... 
Е, приятелят ти Вартоломей, трябва да знаеш. се счита за негов духовен приемник, за негова еманация, затуй и обожава да го наричат "Цариградски Патриарх". което си е все-таки бая смешно, щото като си излезе от сградата на "патриаршията" в Истанбул, той трябва да ходи без расо, особено като пътува с турските авиолинии. 

Ти обаче не бързай да му се подиграваш, щото и ти си, в еклезиологическо отношение, същата бира... В политическо обаче вече не, за което, както подчертахме, много се постара предшественикът ви с Бенедикт XVI Йоан-Павел II, затова и си си събрал толкоз много в момента улизници край тебе... Ти Папо-Господи, си само титулен епископ на Рим, подобно на нашите в БПЦ титулни епископи - с наречения без епархии, подобно на Вартоломей - православен християнски и вселенски патриарх без... православна християнска вселена (империя) и по съвместителство "император"... Единственото, което си в момента на практика, е държавен глава на Ватикана - компромис, направен на папите от италианската светска държава, исторически реверанс, подобно на този от османлиите за Цариградската Патриаршия... Носиш пръстена на св. Петър, да, опитваш се и като св. Петър да се държиш - поискал си тоя пръстен за тебе да е сребърен, вместо златен, за разлика от пръстените на предшествениците ти, издирваш телефонни номера и адреси на потърсили те, но ненамерили, хора в беда... Ами да, ти си политик! Добър политик (макар и малко-нещо популист и демагог), но политик. Защото, за разлика от св. Петър, епархия нямаш, ами само титул. Ти си преоблечен като епископ политик, папо бе!

Но да се върнем на Димата Архондонис - тоя, също като тебе, с многото титли, дето сега те зове и посреща в качеството си на "вселенски патриарх" и нов пантократор. 

Трябва Папо-Господи да знаеш, че е всъщност просяк и голтак - наследник на просяци и голтаци, интересчия и готованец... А като се видите следващия път, тъй да му речеш - много ти здраве от Светльо Ангелов и питай го още знае ли нещо за... Ахелой, да му предадеш и че съм казал, че да се целува с тебе и да се подлага всячески под пантофа ти никакъв икуменизъм не е. Не само, защото в това достойнство няма, ами и защото няма как да е реален икуменизмът между двама като вас - епископи без епархии, църковници без църква. Богослови, проповядващи и практикуващи болна еклезиология, водачи на световни секти дефакто - твоята все пак реална, за разлика от неговата - виртуална и илюзорна, призрачна-палеоложка... 

А какъв икуменизъм може да има без еклесия? Какво общение без църква?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар