"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

12 май 2016

III-ти път до папата (Иху-икуменизъм)


Здрасти папо,

Пак ти пиша аз - Светълчо. Зарекъл се бях да не ти пиша скоро, за да не досаждам, обаче се случи нещо извънредно... Оказа се, че майка ми и нейният съпруг заминават за два месеца някъде, не казват къде... Допускам съвсем сериозно, че може би са се записали в някоя секта! А къщата остава съвсем празна - само с мене вътре през по-голямата част от седмицата - в моите "добри ръце"... Да беше преди години, тутакси щях да организирам денонощна кръчма или бардак, обаче сега съм различен човек и затова ти предлагам да ми дойдеш нагости.

Заповядай, папо, у дома, вземи със себе си и няколко от вашите монахини (ако е възможно да са чехкини или полякини) и ела да си спомним "доброто старо време".. Ела, да си направим една нова... "малка инквизиция".

- Признай си, плешив дебелако, че си се сношавал с Луцифер! - ще настояваш ти, докато те ме държат вързан на дивана в стаята ми твоите рабини.
- Не, не, само с няколко каки през живота си, които съм ги чувал в определени моменти да пищят и дишат като да са демонично обладани, но г-н Луцифер нивга не съм го виждал....
- Признай си, че си свалял Месечината от небето, за да я къпеш в леген с морска вода! - ще настояваш ти.
- Не, не, само с циците на въпросните каки съм си играл при лунна светлина на "въртолетче" и на играта "Меси, меси, какиното, мекиците!"...
- Петдесет и шест хиляди години в Чистилището! - ще отсъдиш.
- Откога да почвам да ги отброявам? - ще попитам смирено.
- От сега! - ще отсечеш ти, вадейки ножа на Борджиите, който е още един символ на папизма ти, освен "пръстенът на Рибаря" и тиарата.

Ти се смееш, папо мили (макар и надали), но като се замислиш сериозно, не ще ли да признаеш, че всяко нещо следва своето развитие, дет' се вика - панта рей или Πάντα ῥεῖ дори, както би го написал кир Хераклит. Не само вашите традиции се менят, но се менят и нашите. Примерно възгласът "иху-у" в нашите народни хора знаеш ли от къде иде? Няма да повярваш! Всъщност автентичният възглас бил "И хуй!", така пищели невестите, докато играели езическите си славянски хора, призовавайки с този сакрален танц и със съвсем ясен, натурално конкретен възглас, плодородието. Ако щеш ми вярвай, ама аз в една много дебела стара книга по фолклористика и езикознание съм го чел това. Да!

Менят се обичаите, менят се възгледите, усещанията, хората и песните даже се менят с времето, променя се езикът, нравите... Само БПЦ не се променя - клонират се църковните ни мутри и дерибеите, но то е друга тема... 

Променил се е много и икуменизмът - да си дойдем ние с тебе сега на думата...

Ти представяш ли си, в Благословения Първи Век, да речем, Галатяните да си рекат: "Не щем да имаме нищо общо с Ефесяните" (или пък Беряните да рекат тъй за Солуняните)? А това е нещо, което наистина се е случвало, макар и в границите на една и съща Поместна Църква (евхаристийна общност) - тази на Коринтяните, помежду отделни в нея фракции. Какво правили Апостолите в такива случаи ли, когато, както Коринтяните, някой използвал имената им, за да създава "партии в Църквата" - секти? Те, папо, пишели писма или отивали да проповядват там заедно, както Павел и Петър в Рим или пък в Галатия, където сходен проблем се бил появил също. И защо, мислиш си, св. Павел подписва писмата си заедно с неколцина други обичайно или ходили по възможност по няколко души там? Щото посланието на Апостолите било ясно - "Ако продължавате по тоя начин, вие губите не само единството помежду си - отделните групи или личности конкретни, с които сте в конфликт, губите и нас и ни губите всички нас заедно!"

Е, Галатяните и Коринтяните не искали да изгубят нито Павел, нито Петър, нито Яков, нито Йоан или Варнава, затова се смирявали и обединявали пред този Апостолски "ултиматум на единството". А ако разкол вече имало, бързали да го прекратят, без много-много да придирят кой е прав, а кой пък крив. Затова и св.. Павел ще напише на Коринтяните нещо, което днес би звучало абсолютно скандално, неразбираемо, ще им напише, че било добре да се появяват и разделения, за да се видело кои сред тях са най-достойните. А най-достойните били тези, които първи са протягали ръка за възстановяване на общението. Разколът тогава сиреч бил не изпит и тренировка по риторика или политика, продължаващ със столетия и даже хилядолетия, ами изпит на любов... Така било и много векове насетне, да.

Ние днес обаче, папо драги, бихме изгубили с удоволствие и тебе, и т. нар. вселенски патриарх Вартоломей, щото, замисли се само, поради каква причина, Бога ми, ни трябвате?!... Какво ни носи да ви имаме сред нас бе, папо?! Чудеса ли стават чрез вашите ръце, словото ли ви е като Апостолското "с дух и сила", благочестието ли ви е бисерно, като у Апостолите или като у техните приемници - Апостолските мъже?! 

Вие двамата сте два призрака на отдавна заминала си от света църковност, от време, в което Църквата наистина е живяла литургичен живот и е споделяла Христа около вашите две катедри, нещо, което отдавна никой не прави точно там... А искате днес нашата съвременна църковност да пожертваме, да принесем на олтара на вашите илюзии, за да ви върнем спомена от забравената слава - и то слава, която няма нищо общо нито с вас самите двамата конкретно, нито дори с предшествениците ви "до девето коляно назад".

Оня иска да му се подпишеш на документ, без да му пука какви смущения и разколи сред нас може да предизвика, че сте в уния, а ти се колебаеш да го сториш, ужким поради това, че се тревожиш от туй, за което на него хич и не му пука.

Няма страшно, папо Фра, подпиши се! Той нищо няма да получи, а ти нищо, което си струва да пазиш, не ще загубиш. Той ще остане в историята като поредния патриарх, въобразил си, че е задължил Духа Господен да "духне накъдето нему се ще", а не накъдето Духът Сам е пожелал, а ти, като папа, не ще си изгубил трудно спечелените от предшествениците ти политически и социални позиции. Да, ти няма да можеш да обясниш на политиците из Латинска Америка кому е била тази уния нужна, защото тях тези неща не ги интересуват - те искат една удобна римо-католическа църква в държавите си, която да им играе по гайдата - да благославя техния терор или да проклина терора на конкурентите им... Добрата новина за тебе е обаче, че няма и да бъде нужно да им обясняваш - игрите ви с гърка на църква слабо ги интересуват. Ти си, както вече ти написах, политик и Фюрер на световна политико-религиозна секта, не на евхаристийна общност, ще се ядосат адептите ти само, ако пренасочиш сериозни потоци с пари другаде  Гледай си, папо, ортаклъка с ЦРУ, гледай си софрите с наркобароните, върви да венчаваш минали, настоящи и бъдещи Хуан и Евита Перон, да изповядваш и успокояваш съвестта на разните мафиотски кръстници, грижи се за банка "Ватикана" и ходи сегиз-тогиз по истанбулски циркове за разнообразие... 

Тъй че, я вземи му се разпиши на документа на Вартоломей, за да се приключи веднъж-завинаги въобще с тоя фарс!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар