"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

25 юни 2016

На Крит - за втория брак при клириците


автор Таня Мускетарката 

репортер - доброволец за блога на събора  остров Крит 
  
По време на дебатите за брака и пречките пред него вселенският патриарх Вартоломей направи предложение да се разреши втори брак на клириците, които са овдовяли. Това предложение беше посрещнато с резки изказвания от страна на Полската и Сръбската църкви, аргументите  им бяха, че това е в противоречие с апостолските правила.

В тази връзка ще предам интервюто на митрополит Емануил Галски /митрополит на Франция от Константинополска патриаршия и доверен съветник на патриарх Вартоломей/ за вестника “Неа Крити" на Ираклион 

Във интервюто, което е направено преди започването на Съборът, се задава въпросът дали ще бъде разрешен втори брак за клириците, които са овдовели. И се дава пример за това, че в Ираклио например има свещеници, на които съпругите са починали и съжителстват с нов партньор, но нямат право да сключат брак отново.

Негово Високопреосвещенство отговоря по следния начин: 
„Този въпрос не е от вчера и занимава Вселенска патриаршия. Самият патриарх неколкратно го е повдигал за разискване. Но не може в Църквата да се взема едностранно решение. Това трябва да е общо решение. И докато няма общо решение, не може да се позволи втори брак на клириците. Това решение трябва да е отразено със съгласие и на другите църкви."
Трябва да напомня, че забраната на втори брак за клириците е залегнала в апостолските правила и по точно в 17 апостолско правило.

Няма коментари:

Публикуване на коментар