"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

11 юни 2016

Москва ли събори Събора на Крит?


Нам, братя българи, се най-отдава да разсъждаваме и смело и безотговорно да се изказваме за нещата, от които най-малко разбираме и познаваме... Ето, например Русия. Тя е голяма и все още доста затворена за това, което някои наричат "движение на хора и идеи". Тема "Рай" за всякакви изказвания. Магарешки рай обаче - раят на глупаците... 

Освен безпардонността си, която се дължи предимно на факта, че интуитивно осъзнаваме, че никой отвъд собствения ни стобор нито ни чува, нито ни слуша въобще, че говорим само и единствено помежду си (нищо съществено не казвайки) и на сами себе си (почти сигурни, че говорим глупости, затова и тъй високо ги крещим, щото си мислим, че като са изкрещени, стават по-малко глупости), да не забравим да споменем и селяндурщината си.

На село, братя и сестри българи, само лудите говорят каквото си щат или мислят насред чаршията, останалите хора мълчат и чакат да чуят какво ще рекат "по-първите" помежду им, а после, в началото плахо, а сетне и все по-уверено, започват да го повтарят... Щото на село е много важно "да не се изложиш" или ако ще се излагаме, да се изложим заедно. Самоинициатива и творчество проявяват на село само, когато има да се окраде нечий чужд (или общински) бостан. И не случайно точно тъй става в БПЦ - бързи и "адекватни" (според интереса си), първенците ни са само, където има нещо за крадене и разкулачване.

Ние нямаме градски тип мислене и култура, защото от селата именно са нашите градски първенци, следователно и когато се формират обществени позиции и се градят отношения, българският град запазва в това правилата и принципите на българското село, от което непреодолимо е произлязъл той и "елитът" му.

През изтеклите в последните дни и седмици събития, всинца чакахме да разберем туй, дето се случва, защо се случва. Никой нямаше дори бегла представа - не тествахме реалността, не се опитвахме да се намесим, не поемахме инициатива, не проявявахме нищо от мисленето на т. нар. гражданин, който създава отношенията, а не ги наблюдава, за да се наглася по тях. И когато всичко беше вече необратимо "готово", първият селски първенец, който след като се поокашля, рече да ни рече що се случва, бе г-н Докторът (от ИФ на СУ) Горан Благоев в предаването "Вяра и общество" по БНТ... 

Горан изрече "Русия!", смело и безотговорно Горан заяви, без да е проверил нищо от това, което твърди тъй ли е или не е тъй от първоизточника, че на Крит Събора подмолно и лицемерно го е съборила Русия. Мантрата, която заедно родиха и за пореден път приложиха, защото решиха, че още не се е докрай изтъркала и на всички втръснала, подеха и другите селски първенци помежду ни - екипът на сайта Двери бг.

Начертаха нашите идейни стратези и стратеголози една схема на реалността, в която реалност не си бяха подали и носовете даже, извън топлата соба с къкрещ на печката боб (и сланина) и всичко ни "разясниха"... 

Така - Русия била дала, според селския ни мегдан, директивата ("Говорит Москва!") и няколко са Поместните Църкви, които ще я изпълнят, щото гравитирали около Москва... 

Сирийската Църква в Антиохия е първа. Защо? Заради Асад - Москва подкрепи Асад във войната срещу Ислямска държава, а Асад ще натисне сега Антиохийския Патриарх, за да върне на Москва услугата - да провалят събора на Крит... Няма и следа от факта в техните "анализи", че Антиохия от години е в конфликт с Йерусалим по въпросите за една юрисдикция, че може би ползват случая, знаейки колко е важен този събор за главния "фенер-джия" Вартоломей, за да притискат всички, които могат, та да разрешат въпроса с Катар в своя полза. Нищо от това не се чу, ами само за Путин, ИДИЛ, Асад и... Горан Благоев с гостите му на селския мегдан "БНТ" в София... 

Сетне дойде по реда си Грузия и Църквата й с Патриарха Илия II-ри... Тя, Грузия, обезателно е сателит на Русия, според тях, щото в имената им на Русия и Грузия има четири общи букви, една, от които е даже дифтонг, следователно може да се каже, че са четири и половина буквите и освен това е близо - някъде там из Кавказ, до Кремъл... А Русия и Грузия съвсем до неотдавна водиха война, да. Едва ли грузинският патриарх толкова бързо е забравил унижението си от предишния руски патриарх (Алексей II-ри), който отказа да го приеме, когато тоя отиде до Москва за мирна мисия... Обаче няма проблем с това в "анализите" на Горанчовците и Калинчовците - Кавказ е някъде там - там бе, там - около Подмосковието нали, Горане?

Сега идват наред сърбите и българите... 

Понеже Горан и гостите му живеят още в иван-костово време (там им каза, че трябва да се живее мисловно проф. Калин Янакиев, щото туй им е "златният век" на тая банда - разбирай под златен век времето, в което чичко Сорос сериозно се интересуваше от тях), затова и с огромна сигурност очакваха велегласно, че Белград няма да изпрати хора на Крит за Събора. Обаче сърбите заявиха, че ще идат - no comment. 

А Българите за Горан и приятелите му сме по-презумпция виновни и сме "вчера, днес и завинаги" клонинг и филиал на Руската Църква... В странна компания ни сложиха, да, необичайна за нас... Що ли съм изумен, а!?

...Защото, докато Грузинският патриарх става кръстник на всяко новородено грузинче официално, нашият плете терлици с Ангел Младенов (Нови Софийски от Русчук) за персонала на синодната палата. Докато в Русия - от Москва до Владивосток, към почти всеки енорийски храм има центрове за помощ и лечение на алкохолици и наркозависими или обгрижване на хора в беда, ние имаме само два подобни, които през повечето време са на самоиздръжка. Докато 60 % от книгопечатането в Република Сърбия е православно църковно и така Църквата на сърбите успява да накланя везните в полза на кириличното четмо и писмо срещу "титовото сръбско-латинично", нашите синодковци годишно издават средно по книга и половина - календарчето на дядо Йоаникий и на Дарин Алексиев поредната новогодишна глупост. Докато всяка епархия в Сърбия почти има вестник, телевизионно предаване, радио-емисия, ние "проповядваме" чрез 10 сайта и 8 блога, до един в конфликти помежду си и "проповядваме" основно едни против други, вместо Христа на българите - общо 18 сме със 17 читатели, защото съм сигурен, че блогерът Руси Ст. Русев например, сам не чете това, което пише, даже още докато го пише... Читателите на Двери бг., на Православие бг. и на "Буди верен" (точка цом) не ги броим, щото това не са читатели, ами са селски кибици, дето само чакат да чуят кой откъде ще пръдне, докато всичките "умно" мълчат и накъде вятърът ще понесе "аромата" на най-новата лайняна интрига.

* * *

А всичко дойде от неговорене всъщност... 

На предварителните заседания в Шамбези ние мълчахме (един даже от нас и го видяхме на снимка как спа, "постлал" на стола си бялото було вместо чаршаф). Щото, ако мнозината сред нашите владици бяха дръзнали да разговарят, ако не от трибуната, то поне лично "в кулоарите" с владиците от другите делегации, щяха сега доста по-малко да са податливи на манипулациите и спекулациите на митр. Николай Пловдивски (от с. Горни Лозен), с които ги "убеди", че Москва иска да играем на събора "курвачката". Щяха да се освестят, че тези, които всъщност го искат от Николай и от нашите, не са нито в Кремъл, нито в Руската Патриаршия, че това са едни кръгове от владици (и в Русия, и в Гърция), с които в Русия самият Руски Патриарх е в конфликт - с тях и приятелите им - мулти и мегаолигарси и кагебейци, искащи да използват сталински концепции за превземане и подмяна на чуждото православие за свои, не даже и геополитически интереси вече, ами свои лични, свързани с бързи пари и мътен бизнес, приватизирайки, съвмесстно с местните мутри имотите на църкви като нашата... И сякаш забравихме, че вдъхновителят на разкола от началото на 90-те години в БПЦ беше именно един вече покоен украино-руски олигарх, убит впрочем от мълния по-късно - по време на лов... Та тези са хората най-вероятно, които плащат на Николай, основно с обещания за патриаршестване скорошно, за да върти интрижки и тям съборите изобщо пречат - и Всеправославни, и Поместни.

Да не забравим обаче и Вартоломей, дето иска да е Първи Вартоломей още преди да има Втори Вартоломей... Щото е вярно, че ако Вартоломей искаше наистина събор за текущите проблеми в световното православие, а не събор "за себе си" - да се разпише на корицата на историята, че е все още вселенски патриарх (или поне пръв в Изтока), че той го е събрал, можеше например да се съгласи с руснаците да се проведе съборът в Москва, а можеше и в Йерусалим или в Александрия, или в Ниш даже, по повод 1700-те години от Миланския едикт... Можеше и, ако има затова "топки" разбира се, да разреши с авторитета, който претендира, че има, спора между Йерусалим и Антиохия за Катар... Ама и Вартоломей, ако не знаете, е селянин също - от Имврос - селянин-първенец - чака да чуе какво ще намекнат от Града - "Говорит Рим". Тъй че, едва ли ще сбъркаме, ако кажем, че по-голям враг на Събора на о. Крит от самият Вартоломей едва ли има - най-успешно сам бори събора си той, заради комплексите и маниите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар