"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

04 юни 2016

Спешно заседание на Вселенска патриаршия заради българите


източник - Вселенска патриаршия в Истанбул

Днес, на 04.06. в ранния преди обед, е пристигнало писмото-заявление от Българската Църква в канцеларията на Вселенската Патриаршия с отказа да участват нашите представители в Събора (седмица и половина преди началото на самия събор). 

Полетът на правителствения "Фалкон" е отменен.

Спешно заседание се свиква във Вселенска патриаршия в понеделник от вселенския патриарх Вартоломей, на което ще се разгледа ситуацията преди Всеправославния събор. Т.е ще се обсъжда какво да се прави с българските претенции.

След заседанието съвсем наскоро и на Московската Патриаршия по същия въпрос и опитите да бъде там разрешен, се разбра, че това си решение БПЦ-БП не e "договорила" ни на официално, ни на неофициално ниво нито с Цариград, нито с Москва (по думите на митр. Иларион Алфеев, според Московската Патриаршия "съборът трябва непременно да се състои"). Остава ни да гадаем дали решението да провалят събора целенасочено в последния момент, без да оставят време никому да реагира адекватно, нашите владици са взели като свое решение или в синхрон с някои маргинални, но финансово и задкулисно силни, църковни или околоцърковни кръгове в Русия и Гърция, или и в Русия, и в Гърция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар