"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

19 юни 2016

Писмо до Путин (за арогантността на Сергей Чапнин)

"Нет, я не Державин!" (из сериала "Есенин")
в памет на архим. проф. Павел Стефанов
Уважаеми, Владимир Владимирович, реших да ви напиша няколко реда, не защото вярвам, че ще ги прочетете, а защото имам нужда от богословско оправдание пред самия себе си за моята понякога разколебаваща се, но неспираща любов към Русия. Да и аз имам нужда от своето оправдание, защото съм българин преди всичко. Моята любов към Русия не ме прави сляп за онова, което оттам идва - не винаги е особено добро.

Първо искам да ви помоля да бъдете особено внимателен и като православен християнин, какъвто мнозина свидетелстват, че сте, а и като почтен човек, защото множество от вашите преми и емоционални изказвания няма как да излизат от устата на човек непочтен, да потърсите онова, което в нашата източно-православна аскетика се нарича трезвение, тъй като не един велик и даровит човек е пропаднал, знаем добре, поради липса на тази добродетел.

Аз вярвам на духовната преценка на атонските монаси, доверявам й се и смятам, че ако те влязоха в открит конфликт и с гръцкото правителство, и с Вселенския Патриарх, в чиято църковна юрисдикция се намират, за да ви почетат при вашето посещение на Атон наскоро, то те са го сторили, защото са разпознали у вас ревността за вярата и благочестието. Не заради друго!... Следователно, според Лествицата ни, няма да ви е трудно и трезвението, след като сте усвоил благочестието.

Това е впрочем част от красотата на Светото Православие - блудният син, какъвто вие несъмнено сте, в качеството си на бивш офицер от комунистическата КГБ, се обдарява и почита несъразмерно със своето недостойнство, когато се завърне смирено в Бащиния дом, по примера в Христовата притча - дава му се бляскава дреха, каквато не е заслужил, дава му се и власт (в образа на Бащиния печат и пръстен, според притчата на Иисус), каквато не подобава да има.

Атонските подвижници ви дадоха точно това, поставяйки ви да седнете на трона, на който са седели византийските императори по време на богослужение.

Но за да влезете в реалната роля на византийски император и руски цар, това не е достатъчно, това, дето сториха светогорците за вас, е една първоначална благодат, която, ако не бъде смесена със смирение и трезвение, бързо изчезва и на нейно място идва непрогледен мрак. А този мрак е твърде близо и е доста осезаем, буквално пред вратата ви и ще ви обземе в момента, в който забравите, че мястото, до което Бог ви въздигна, е постигнато заради вашето лично благочестие и любов към Православието и Църквата, а не е плод на умели философско-богословски и културологично-политологични спекулации, към които уви вашите руски вип-богослови - и Чапнин, и Кураев, и Алфеев, са склонни. 

Защото и те, споменатите, докато говорят по адрес на нашите български богослови, че представлявали един "мижав църковен ресурс", биха претърпели доста от една полемика с тях, която бих могъл да започна, като удар върху надутия им "авторитет"... О, нека не припомням, че на мене лично митр. Иларион Алфеев, докато беше още само епископ, в интервю за сайта "Православие бг", не можа да ми даде преди години задоволителен отговор как вижда "основите на християнската цивилизация и култура", за които говореше "убедено" на един български форум във Варна, в реално социално и политическо измерение, заля ме тогава с клишета и недомлъвки!!... Няколко години по-късно, в главната аула на Белградския Богословски факултет, пак същият Алфеев не можа да ми отговори на въпроса защо хвали римо-католиците, които били обещали да престанат с прозелитската си и агресивна униатска офанзива срещу православни страни и епархии, докато я прилагат с пълна пара срещу англиканите по онова време...

Та толкоз за "огромния ви богословски и интелектуален ресурс", Владимир Владимирович, няма да го коментирам повече, защото не ща да се конфронтирам - аз обичам Русия. 

Да се върнем в главната си тема.

Вие сте един благочестив харизматичен лидер на народа си, не сте Цар. За православна теокрация от царски тип трябва Цар Самодържец. В условията на секуларна държавност, според Конституцията на Руската Федерация, обаче, вие няма как да станете православен цар и самодържец. Но ако упорствате да играете тая роля, опасността да се превърнете във Фюрер е огромна!

Разликата между Самодържеца и Фюрера, Владимир Владимирович, е колосална, съвсем буквално от Небето до земята. Самодържецът (Пантократор) е помазан от Самия Бог чрез пророците. Тъй както св. цар и прор. Давид беше помазан да царува, при жив друг цар при това - Саул, от св. прор. Самуил, тъй и Христос, Син Божий и Син Давидов, Който Се наричаше Цар и Пантократор, беше "помазан", легитимираше Своята "всяка власт на небето и на земята", дадена Му от Бога Отца, чрез пророците, затова и пророк именно Го кръсти в реката Йордан - св. Йоан Кръстителят Господен...

...А Фюрерът е "помазан", овластен от обществения интерес. Фюрерът не може да бъде Пантократор (Вседържител), защото е водач на престъпна (хищна и самодоволна) група люде срещу останалия свят.

Тази група люде, следваща своя Фюрер, била тя класово, расово или идеологически обособена, винаги има своя "доктрина", като тази "доктрина" само имитира Всечовечния Божий Закон, докато в същината си е против него - типичната логика на Антихриста, който наподобява Христос, но за разлика от Него, не е Спасител, ами измамник и човекоубиец, не е Пантократор, ами бракониер и узурпатор!

Вашата Държава, Владимир Владимирович, е секуларистична. А когато на една секуларистична държаво-образуваща идеология добавиш християнски "десен", тапицерия, се получава най-страшният фашизъм. Не забравяйте, че именно Адолф Хитлер е бил най-сърцато благославян като Фюрер и нов Карл Велики точно от "държавните богослови и църковници" в Германия, докато е прокарвал една идеология, нямаща никакви същностни допирателни с християнството и с Църквата Божия "в Христос Иисус", обаче ползваща охотно част от лексиката им (заедно с окултистка впрочем) в полза на "аксиомата", че съществува нация - немската и раса - арийската, която трябва задължително да господства, за да има земен рай (Трети Райх), което не е много по-различно от комунизма, според който "за всеобщото благо" трябва да господства класа - работническо-селската. Срещу враговете (или пречещите по един или друг начин) на господството на нацията, расата или класата (или идеологемата "човечество", както е според днешната доктрина на ЕС, дефинирана крупно, абстрактно и идололатрически), рано или късно започва терор и геноцид, сегрегация най-малкото срещу всяко различие.

Затова не бива да се смесват огън и вода. Получава се тресавище с "блуждаещи светлини", християнството и Църквата стават инструмент на лъжата, "оправдание свише" за нечестието. Пазете Православието от тоя "чужд огън в скинията", ако наистина го обичате, пазете го даже от такива "державиновци" като Чапнин, Алфеев, Кураев, колкото и да са сладкогласни и убедителни!

...Ние, Владимир Владимирович, сме мъничка държава, макар с големи национални комплекси, затова и си имаме може би най-много мутри на глава от населението. Достатъчно са ни нашите мутри и новобогаташи (старо-комунисти - ново-капиталисти и даже "архонти"), вашите ще ни дойдат в повече. Та, ако сте истински православен руски патриот, пазете и уважавайте и нашия патриотизъм - истинският патриот разпознава себе си и в чуждия патриотизъм... 

И предайте на Сергей Чапнин, че докато той се подмазваше на църковната ви олигархия в Русия, която накрая и го "отсвири" и изпрати в "девета глуха", след Кураев, с когото двамата спориха кой да е... Франк Синатра - казионният певец на новата власт, ние тука - "мижавите български богословстващи", с всички сили и преко силите си дори, рискувайки "заплати" от по 300 лв., а понякога и живота си, водихме войни за истина и за църковност понякога срещу вятърни мелници, а понякога и срещу страшни зверове, като фаворитa на вашата (и нашата) олигархия - митр. Николай Пловдивски "Херцог" и бандата му...

Няма коментари:

Публикуване на коментар