"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

21 юни 2016

Спорове на високо ниво и архимандрит Харалампи Ничев


автор Таня Мускетарката - доброволец репортер в Ханя 

Първите сблъсъци са вече факт, сблъсъци доставящи интелектуална наслада и без жертви. 

Вчера следобед започнаха обсъжданията по дневния ред на събора. Първата точка беше "Мисията на православната църква в съвременния свят". Залата стана свидетел на спор между двама блестящи богослови - Негово Високопреосвещенство митрополит Йеротей на Лепанто от Еладската църква и Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан на Пергамон от Вселенска патриаршия. 

Предмет на спора бяха текстовете, които трябваше да бъдат гласувани. След като бяха представени текстовете и прочетени, започна дискусията. На моменти споровете бяха разгорещени и защитени от страните с необходимите аргументи. Негово Високопреосвещенство митрополит Йеротей се обърна в един момент към митрополит Йоан с думите "Вие променяте учението на Църквата!" и получи съответно отговор. Патриарх Вартоломей се опита да бъде помирител, но този, който умиротвори двамата митрополити, беше папа и патриарх Теодор Втори Александрийски. Неговите думи, отправени и към двамата, бяха, че са еднакво добри като богослови, след което получи аплодисменти за навременната си намеса, оправдавайки титлата си "Съдия на Вселената". 

Друго запомнящо се изказване беше на митрополит Исая от Кипърската църква. В крайна сметка бяха гласувани предложенията на Еладската църква.

Друго събитие, което направи впечатление, беше появата на българският архимандрит, представящ се за митрополит и представител на БПЦ на събора, Харалампи Ничев. Той беше спрян на един от входовете на православната академия, след което му беше отнета акредитацията и беше предупреден да не се навърта около мястото на събора, иначе ще бъде предаден на полицията.

В момента се дискутира темата "Православната диаспора". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар