"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

22 юни 2016

Втори работен ден на събора, разговори с Руската църква и още нещо



автор Таня Мускетарката  
/доброволец репортер в Ханя, остров Крит/ 

През втория от работата на Светият и Велик Събор на Православната Църква, беше обсъждан въпросът за православната диаспора и статута на епископските събрания. На сутрешното заседание архиепископът на Кипър припомни, че трябва да се спазват традициите на Църквата, които съществуват в тази област. Представителят от Вселенска патриаршия архидякон Йоан Хрисогианис каза, че проблемът за православната диаспора е много важен. Той отбеляза, че "през последните 100-150 години миграцията е донесла размиване на диаспората и е нанесла непоправими щети" и добави, че Вселенска патриаршия препоръчва на епископските събрания да се нормализират отношенията. Снощи късно вечерта документа беше одобрен и подписан. 

Тази сутрин започнаха разискванията по темата ,,Автономията на църквите и начина на даването и". Тази тема е много важна и засяга например статута на т.нар .,,Нови земи" в Еладската църква и тенденцията за отделянето на Украйна в самостоятелна църква. 

Бих искала да се спра на информацията, която изтече в кулоарите на събора, за интензивни разговори между Руската църква и Вселенска патриаршия. Става дума за статута на Украинската църква, предполагаемото даване на нейната независимост. Русия се опасява от този факт, а Вселенска патриаршия държи на евентуалното присъствие на представител на Руската църква.

И накрая бих искала да коментирам интервюто на митрополит Николай Пловдивски в пресата. На въпрос на журналиста защо БПЦ е отказала участие на събора на Крит, митрополит Николай казва ,че е имало текстове които са били спорни и са предизвикали дискусии.
Ваше Високопреосвещенство, защо след като не сте били съгласни с дадени докумeнти, не изработихте становище по тях и не го внесохте за разглеждане във Вселенска патриаршия, както направиха това други църкви? Когато една институция има претенции, тя ги отстоява по реда, който е предвиден. Но този принцип май важи навсякъде другаде, освен в БПЦ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар