"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

23 юни 2016

Антиохийските митрополити Дамаскин и Игнатий за лъжите на Фенер

митр. Игнатий от Антиохийската Патриаршия
източник: гръцката информ. агенция "Ромфеа" - ТУК
превод от гръцки "по телефона" - Алексей Стамболов

Бразилският митрополит Дамаскин, архиерей от Антиохийската Патриаршия, е коментирал за "Ромфеа" изказване на избрания за официален говорител на събора на мястото на архидякон Йоан - Телмески архиепископ Иов Геча, по адрес на Антиохийската Църква като невярно.

Митрополит Дамаскин, подобно на Руския Патриарх Кирил в изказвания за сайта на Руската Патриаршия, нарича събора в Крит не събор, а среща и критикува изявлението на архиеп. Иов Геча, че по време на обсъжданията в предсъборните съвещания в Шамбези Антиохийската Патриаршия не била изразила никакво несъгласие и никак не се била противопоставила на свикването и провеждането на "велик и свят събор" на о. Крит.

Митрополит Дамаскин припомня официалната позиция на Антиохия, изразявайки учудване как чрез секретариата на събора Иов си позволява да изговаря, от нейно име, позицията на Антиохийската Патриаршия във връзка с неучастието на предстоятеля й и нейни представители в срещата на о. Крит. Дамаскин заявява, че твърдението причината да не бъдат подписани от Антиохия три от съборните документи, не е несъгласие със съдържанието им, ами е протест срещу отказа да бъде уреден конфликта между Антиохий и Йерусалим за територията на Катар, е абсолютно невярно и няма никакво единодушно решение през януари тази година за провеждане на "велик и свят събор", на което Геча се позовава, "разобличавайки" Антиохия в непоследователност. 

Митрополит Дамаскин настоява, че Антиохия ясно и кaтегорично е възразила срещу текста на правилника на събора, както и припомня на Иов, че антиохийските представители са настоявали да бъде добавен параграф, изискващ участието на всички автокефални църкви, за да започне съборът въобще и като не е добавен този параграф, са отказали да подишат правилника, което може да се види и в официалните протоколи от Шамбези.

Срещу ширената "конспиративна теория" от Фенер и приятелите на Фенер, че от самото начало Антиохия, съвместно с Москва, София и Грузия, е планирала да провали събора, митр. Дамаскин изтъква, че и след януари месец 2016 година Антиохийската Патриаршия е продължила да превежда на арабски език за църковното си изпълнение предсъборните текстове и документи, както и е продължавала да изпраща свои представители за срещите. Това, настоява Бразилският митрополит, е ясен знак за добронамереността на Антиохия и усилията й да се стигне до решение на проблемите и консенсус между Църквите.

От друга страна се намесва и друг митрополит от Антиохийската Патриаршия - Игнатий, който подкрепя думите на Дамаскин. Митр. Игнатий настоява, позовавайки се на видео-запис от личния си архив, че Антиохийската Патриаршия в самото начало е проявила голям ентусиазъм за събора, защото архиереите й са разбирали великолепно нуждата от него и важността му и че проблемът с Катар е само между Антиохия и Йерусалим и с вмешателството на Йерусалимската Църква в канонически територии на Антиохия, определени още на  IV-и Вселенски събор, като подчертава, че Катар днес е една напълно арабска държава, в Персийския залив и Йерусалимската Православна Църква няма основание за никакви претенции. Това е предизвикало смущение само във връзките на Антиохия с Йерусалим, а не с останалите Поместни Църкви. Митрополит Игнатий добавя и възраженията на Антиохия, припомняйки ги, за споменатите от Дамаскин три предсъборни документи, подчертавайки този за "християнския брак". 

аудио-запис от превода на Алексей:



Няма коментари:

Публикуване на коментар