"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

06 юни 2016

Съборът ще се състои и без българите (писмо от Фенер)


източник - Вселенска патриаршия в Истанбул

Решението от заседанието на Вселенската Патриаршия днес е, че съборът на Крит ще започне, въпреки отсъствието на българите. 

Участващите делегации в приложения тук документ - решение от заседанието в писмо, разпратено до всички поместни афтокефални и автономни православни йерархии, са уверени, че всяка от тях ще може да представи становището си, преди предсъборните документи да бъдат гласувани, чрез предстоятеля си... 

Днес впрочем, митр. Николай и еп. Арсений са били засечени на дежурния си църковен шопинг в Солун за още по-бляскави корони, още по-лъскави була и още по-гиздави пищимали.

Решението на Синода на Вселенската патриаршия е, че няма да се прави отлагане, а Съборът ще се състои на предварително определената дата. Българската църква не е спомената изрично, нито Руската,. пише още, че ако някоя църква има резерви или възражения по документите, може да ги представи на събора и че всичко е било съгласувано вече на срещата на предстоятелите и на представителите на съответните църкви:

ВСЕЛЕНСКА ПАТРИАРШИЯ
Официално съобщение

       Днес, под председателството на Негово Божественейшо Всесветейшество Вселенския патриарх г-н, г-н Вартоломей, бе проведено извънредно заседание на Постоянния Свещен синод на Вселенската патриаршия за обсъждане хода на подготовката на свиканияс Божията благодат и вече съвсем наближаващ Свят и Велик събор на Православната църква.
    Постоянният Свещен синод с изненада и учудване научи за наскоро изразените позиции и мнения на някои Православни църкви-сестри и, след съответната преценка, установи, че няма никаква институционална рамка за преразглеждане на вече задвижената съборна процедура. Така че, се очаква предстоятелите на светейшите Православни църкви, съгласно Правилника за организацията и работата на Светия и Велик събор, да представят евентуални „предложения за изменения, поправки или допълнения в единодушно одобрените документи от предсъборните всеправославни съвещания и срещите на предстоятелите по темите от дневния ред“ (вж. член 11), за окончателното им формулиране и решение по време на заседанията на Светия и Велик събор, с призоваването на Всесветия и Усъвършенстващ Дух.
  Вселенската патриаршия, като инициираща църква по осигуряване единството на Православието, призовава всички да се издигнат до висотата на обстоятелствата и на предварително определените дати да участват в работата на Светия и Велик събор, както бе всеправославно решено и подписано от предстоятелите на техните свещени срещи и от упълномощените им делегации през целия дълъг подготвителен процес за Събора.
Всел. Патриаршията, 6 юни 2016 г.
От канцеларията на Главния секретар
(печат: Канцелария на Свещения синод)

........................................................................................

А през това време....


А междувременно пък според богословките ни, работещи в сайта на БПЦ-БП, изсмукали от пръстите си нови "причини" срещу участието ни в Събора, Праотецът ни Адам не е съгрешил срещу Бога, вкусвайки от забранения плод на дървото за познаването на добро и зло, ами всъщност е "изял дървото" - дръзнал да хапне от дървото (виж цялата публикация ТУК).

"Вие сте богослови, - все повтаряше на студентите си доц. Цветана Янакиева от ШУ "Еп. Константин Преславски" - трябва да умеете да работите със словесността следователно..."

Ама кой да я слуша баба ви Цветана, кой?!

След тази потресаваща интерпретация, че Адам  "яде дървото", предлагам още няколко подобни, за да създадем цял нов дискурс в четенето на Библията:

Авел гушна букета.
След Потопа, Ной принесе Богу жертва и се натряска като казак.
Авраам опъна Агар, вместо Сара.
Фараонът на Египет напълни шортите пред Седемте беди от Бога.
Давид начупи на Голиат канчето с прашката си и сетне му резна зелката.
"Суета на суетите, всичко е суета" се изцепи Премъдрият Соломон.
На нечестивия цар Ахав св. прор. Илия му нашока ряпата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар