"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

24 юни 2016

Писма, дебати и обяснения

автор Таня Мускетарката 
/репортер доброволец за блога на събора на остров Крит/ 

Вчера денят на събора беше много наситен откъм събития, ще започна с това, че беше получено писмо от Грузинската патриаршия, в което се говореше за причините, поради които отсъстват Предстоятелят и представителите й. А те са чисто и просто догматични. Бяха описани в четири страници.

Имаше и дискусия отново по темата за спазването на постите, за тайнството венчание (брак) и пречките пред извършването (сключването) му. След последвалата широка дискусия за различните канонични перспективи на двете теми от дневния ред, предстоятелите и митрополитите от поместните църкви направиха своите предложения и разяснения.

Престоятелите на поместните църкви гласуваха окончателния вид на текстовете за автономията и начина, по които се обявява и за Православната диаспора. Предстоятелите и митрополитите започнаха да подписват тези два документа, процесът на подписване завърши тази сутрин.

През оставащите дни се очаква също да бъдат подписани документите относно поста и спазването му.

Започна обсъждането на темата за Мисията на Православната църква в съвременния свят. Този документ беше прочетен и започна дебат по него. 

На следобедното заседание Вселенският патриарх Вартоломей информира събора за трагичен инцидент, станал в руски летен лагер, който е довел до смъртта на петнадесет деца. Патриархът и останалите делегати решиха да изпратят писмо в знак на съчувствие до Негово Светейшество патриарх Кирил Руски. 

Патриарх Вартоломей запозна събора с поздравителното писмо, което е изпратено от архиепископ Йозеф Курц, председател на Конфедерацията на католическите епископи в Америка. В писмото се изразяват братски поздрави и молитвите на католическите епископите в Америка за Светия и Велик събор на православната църква.

Рано тази сутрин се състоя съвещание на предстоятелите на поместните църкви, под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, във връзка с подготовката на общата декларация за работата на събора.
Предстоятелите по време на заседание 
След това започнаха разискванията по последната точка от дневния ред за отношенията на Православната църква с другите вероизповедания. Засега дебатът продължава трудно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар