"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

11 юли 2016

Неучаствалите в събора на Крит готвят антисъбор


по информация на Невпатски митр. Йеротей Влахос

През идещата есен четирите неучаствали на Събора на о. Крит Поместни Църкви - Българската, Руската, Грузинската и Антиохийската, подготвят провеждането на свой събор, в отговор на решенията, приети от останалите Поместни Църкви на събора в Ханя (Крит). Това споделя митрополит Йеротей (Влахос). Казаното от митрополита на Еладската Църква Йеротей пред общи приятели, очевидно е продиктувано от сериозна грижа и опасение за живота на православната общност по света, тъй като не е бил против да бъде цитиран.

Влахос беше на събора в Крит и си остава един от най-отявлените противници на проримокатолическата и икуменическа политика на Вселенската Патриаршия и нейния идеолог митрополита на Пергам Йоан Зизиулас. Но като православен пастир, митр. Йеротей явно добре разбира, че караници и неразбории на събора са едно, а съвсем друго е организирането на контрасъбор, което вече е откровен разкол във Всемирното Православие. 

Очевидно информацията на Невпатския митрополит е от "първа ръка", не е изключено да са разговаряли с него именно организиращите разкола, смятайки, че ще намерят в негово лице съзаклятник, заради сходството им в някои църковни и богословски становища. Но очевидно е и че, за разлика от тях, Йеротей е пастир и богослов, а не политикан и авантюрист...

Тези планове са и вероятната причина за скорошното покана към митрополита на Пирея от Еладската Църква Серафим в Пловдив, отказана впрочем от него, който е известен с крайните си зилотски възгледи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар