"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 юли 2016

Заседание на Светия Синод на Руската православна църква


прессъобщение  на Руска патриаршия 
източник: пресслужба на Руска Патриаршия  

На 15 юли се проведе в манастира „Свети Данаил“, който е Патриаршеска и Синодална резиденция в Москва под председателството на Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, заседание на Светия Синод на Руската православна църква, започвайки с минута мълчание в памет на жертвите на терористичната атака в Ница. 

Постоянни членове на Светия Синод са:митрополитът на Киев и на цяла Украйна Онуфрий, митрополитът на Колумна Ювенал, митрополитът на Кишинев и цяла Молдова Владимир, митрополит на Казахстан Александър, митрополит на Ташкент и Узбекистан Викентий, наместник на Централна Азия, митрополит на Санкт Петербург и Ладога Варсануфий, протосинкелът на Московска патриаршия, митрополит на Минск и Заславил Павел, патриаршеският екзарх на цяла Беларусия митрополит Иларион, председател на отдела за външни църковни отношения на Московска патриаршия.

За участие в лятната сесия (март-август) се приканват: Митрополит на Тоболск и Тюмен Димитрий, митрополит на Нижни Новгород и Азмас, митрополит Горлонфински и славянски Митрофан, архиепископ Гавраил на Монреал, епископ на Даугавпилс и Резекне Александър.

Членовете на Светия Синод обсъдиха и приеха отношение на Руската православна Църква към проведения събор на остров Крит в периода 18-26 юни 2016 година. Синодът признава, проведения в Крит събор, на който присъстваха предстоятелите и епископите на десет от четиринадесет автокефални църкви, като важно събитие в историята на съборността в православната църква и подчертава важността на вземането на решения, като основа на Всеправославното сътрудничество консенсуса при вземането им. Членовете на Синода заявиха, че провеждането на Събора е преминало при липса на консенсус и съгласие от страна на редица автокефални църкви и по този начин нарушава този принцип, така че този събор не може да се нарича Всеправославен и документите, приети от него, като израз на общия православен консенсус. Синодът реши да повери на Синодалната библейска-богословска комисия на Руската православна църква, когато бъдат получени официално заверени копия на документите от Събора  да бъдат публикувани, да се изследват, като се вземат предвид възможните реакции и коментари и след това, на базата на задълбочено проучване, да представят своето заключение на Светия Синод.

Беше изслушан доклада за посещението на Негово Светейшество патриарх Кирил на Атон през май тази година във връзка с честването на 1000-ната годишнина от присъствието на руските монаси и патриаршеското посещение на Негово Светейшество през април и юли 2016. Синодът благодари на предстоятеля на Руската православна църква за работата му и донасянето на радост за вярващите и изрази своята благодарност към представителите на Църквата и светските власти за топлото посрещане на Негово Светейшество  и придружаващите го.

На заседанието бяха одобрени решенията на Висшия Църковен Съвет, приети през първата половина на 2016 година.

Членовете на Синода изразиха дълбоката си благодарност към президента на Русия Владимир Путин за инициативата за създаване на общество за руска литература и благодари на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил , че се е съгласил да оглави тази организация. Беше отбелязано високото ниво на дискусията, която се състоя на Първия конгрес на Дружеството на руската литература.

Синодът взе редица кадрови решения. В Синода бе представена оставката на митрополит Йона - митрополит на Астрахан и Шуия и известието, че се оттегля по здравословни причини и навършването му на 75 годишна възраст. На негово място  беше назначен епископ Никон (от митрополия Иваново) за Астрахан. Временното управление на Шуия беше поверено на митрополита на Иваново Йосиф.

Наместници  бяха назначени в Екатеринбург и  Петропавловск в Камчатска епархия. За наместник на Екатеринбург беше назначен протойерей Алексей Кълберг. Наместник на епархията Петропавловск - Камчатка беше избран игуменът Теодор. 

Светият Синод на Руската православна църква одобри решението на Синода на Руската православна църква за избора на архимандрит Ириней за епископ на Сакраменто и викарий на западната американска епархия.

След като изслуша доклада на председателя на комисията към Светия Синод за манастирите и монасите, архиепископ Теогност - Сергиев Посад за текущите въпроси, за преместване и преименуване на манастири, относно назначаването и освобождаването на игумени и управителите на манастири, Синодът взе редица административни решения за управлението на манастирите и техния вътрешен ред.

Според решението комисията за култура към Синода се преобразува в религиозна организация със статут на синодална комисия. За председател на комисията по култура беше назначен епископ Тихон ,за заместник йеромонах Павел, монах от Сретенски манастир в Москва.

Светият Синод прие текста на службата на иконата на Божията Майка „Свенская-Печерская“, тропар, кондак и молитва към Свети Херман Зосимовски и одобри за използване и молитва в домовете в нова версия на текстовете на Акатист на Оптинските старци и Акатист на Свети Йоан Руски.

Също се разгледа въпросът за трансформацията на религиозните училища и по специално центровете за обучение на църковни експерти, според модела на закона за изменение на професионалните организации, за да може да се вместят в изискванията за регистрация  на такива центрове.

Членовете на Синода взеха решение за канонизация на аскети, които са почитани на местно ниво и се реши да се представят нужните документи на следващото заседание на Светия Синод, които са нужни във връзка с промените в Устава на Руската православна църква.

Светият Синод нареди да се канонизират за почит на местно ниво в Православната църква на Молдова митрополитът на Кишинев и Хотин Гавраил и блаженния Агатиус.

Взеха се решения по въпросите на междурелигиозното сътрудничество, отношенията църква-общество и от вътрешния църковен живот.

След заседанието предстоятелят на Руската православна църква поздрави митрополит Ювенал  от епархия на Коломна за имения му ден. 

За заслуги за прилежна работа и за благото на Църквата патриарх Кирил награди архиепископ Гавраил от Монреал Канада с Ордена на Свети Инокентий, митрополит на Москва и Коломна втора степен. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар