"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

29 юли 2016

Марш към църковна независимост



автор Таня Мускетарката 


Вчера 28 юли се е състояла среща между представителя на Вселенска Патриаршия в Световния съвет на църквите архиепископ Йов Геча и украинския президент Петро Порошенко .

Украинският държавен глава е благодарил на Вселенския патриарх за вниманието на Константинопол спрямо църквата в Украйна. Президентът е подчертал факта, че Вселенската патриаршия е приела молбата на Върховната Рада на Украйна за предоставяне на автокефалия на Православната църква в Украйна и е сформирала комисия, която да проучи въпроса.

Президентът е изразил надежда, че с оглед на ситуацията в Украйна комисията няма да забави работата си. Президентът Порошенко е уверил архиепископа на Телмесос, че украинското правителство е обединено в желанието си да има една-единствена поместна църква и е отбелязал, че това е проблем от голяма важност и е актуален на фона на големите глобални сътресения и предизвикателства.

„Просто трябва да се помогне на вярващите да реализират желанието за единна църква“ е казал Порошенко 

На свой ред ,архиепископ Йов е информирал президента за работата на комисията и проектите за създаването на автокефална Украинска  православна църква.

„И въпреки, че църквата и държавата са разделени, те трябва да си сътрудничат“ е казал архиепископът. 

Също са били обсъдени и ролята на държавата и църквата и как да се избегне използването на религията за дестабилизирането на ситуацията в Украйна.

Президентът е подчертал, че задачата на властта е да не допускат  възможни сектански и религиозни конфликти и е изразил задоволство от начина на работа на правоохранителните органи, „не давайки  на никого да влоши положението“.

Порошенко е поздравил Вселенска патриаршия за успеха на православния събор на остров Крит през месец юни .

„Мисля че, по този начин се подобри и засили авторитетът на Негово Светейшество в православния свят. Това е един нов феномен, който е най-правилното измерение във Вселенското православие “ е казал президентът на  Украйна. 

Според социологически проучвания, направени в Украйна, населението в голямата си част иска независима църква. Но това е задача с много неизвестни и интерес представлява реакцията на Руската православна църква и най-вече на политическото ръководство на Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар