"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

26 август 2016

Поясът на Пресвета Богородица

Поясът на Пресвета Богородица е една от двете останали реликви, принадлежали на Божията Майка. В чест на полагането на Нейния пояс е установен празникът „Полагане на пояса на Пресвета  Богородица “, който се празнува на 31 август.

Това, което се знае е, че за първи път тази реликва е спомената в един анонимен византийски ръкопис от края на 10 век, наречен „Менология на Василий Втори", съхраняван в библиотеката на  Ватикана. Той е най-старият илюстрован ръкопис с агиографски характер и се предполага, че е съставен за император Василий Втори през 979-989 година. В него се разказва, че поясът и дрехата на Богородица са дадени преди нейното успение на две вдовици, които ги съхранявали и предавали като реликви на поколенията след тях. При император Аркадий поясът е пренесен в Константинопол от Йерусалим и поставен в ковчеже, и запечатан с императорския златен печат, и предаден на съхранение в църквата на Халкопирия (Медното тържище), където имало и капчици, съхранявани от млякото на Дева Мария, това научаваме от „Църковната история “ на Никифор Калист Ксантофул. При император  Юстин Втори в храма е изграден отделен  параклис  и рeликвата е била  пренесена там. Ковчежето  е  било разпечатано  от император Лъв Шести, поводът бил заболяването на императрица Зоя и нейния сън, че ако бъде положен поясът на Пресветата Дева върху нея, то императорската съпруга ще оздравее и наистина се случило чудо. Императрицата оздравяла, но станала и известна датата на запечатването на реликвата  - 31 август.
Чудото с излекуването на императрица Зоя 
След тези събития императрица Зоя украсила пояса със скъпоценни камъни и пак бил положен в църквата на Халкопирия, ежегодно там се правило възпоменание в чест на станалото чудо. В католическата традиция се говори за Поясът на Тома. За него научаваме от „Златната легенда“ - апокрифно произведение, написано през 1260 година от блажения Джакомо де Варазе. Там се разказва за това как апостол Тома закъснял за погребението на Богородица и натъжен, че е пристигнал много късно в Йерусалим, помолил да го отведат в Гетсиманската градина, където била погребана Божията Майка. Когато отворили гробницата, за да се прости и той с Нея, той и останалите, които били с него, усетили ухание на цветя и пред всички се появила Тя, Небесната Царица, и му подала своя пояс, за да получи утешение и да не скърби за закъснението си.

Поясът понастоящем се намира в катедралата в  Прато (Италия). След падането на Константинопол, поясът е разделен на няколко части и те са в :

1. Манастира Ватопед - подарена е частица от него от княз Лазар Сръбски 

2. В манастира „Троидитиса“ -Кипър

3. В църквата „Дева Мария от Влахерна" в Зугдиди (Грузия) - частта от пояса е донесена от племенницата на император Роман  Трети, която е била омъжена за грузинския цар Баграт Четвърти. В началото на 19 век грузинската принцеса Нино, дъщеря на цар Георгий Дванадесети, донася една част от колана като подарък от император Александър Първи, частта е украсена със скъпоценни камъни и положена в църквата в Зугдиди.

4. Църквата „Свети пророк Илия" (в Москва ) - съхранява парче от  реликвата, тя е съхранявана в реликвария в параклиса на апостолите Петър и Павел.

5. В катедралата Казан (в Санкт Петербург ) - на 21 септември 2011 година е дадена частица от пояса за вечно съхранение.

6. В катедралата Прато (Италия) - Sacra Cintola - реликвата е донесена от кръстоносците от Първия кръстоносен поход в Йерусалим, тя е почитана като пояса на Света Богородица, който е даден на апостол Тома. Тази реликва е донесена от Микеле Догамари през 1141 година.

7. Също има реликва в град Хомс, която е изработена от камилска вълна и избродирана със златни нишки. Според преданието, този пояс е донесен през 400 година от  Индия, където мъченически е завършил земния си път апостол Тома. През 476 година поясът е положен в древна църква, която и до днес съществува.
                                                             Тропар на Полагане на пояса на Пресвета Богородица 

Атон. Поясът на Пресвета Богородица (документален филм)


  Приятно гледане !

Няма коментари:

Публикуване на коментар