"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

27 август 2016

Какво се случва в Кладнишкия манастир? (ОБНОВЕНО)


автор Таня Мускетарката 


Кладнишкият манастир е разположен по Западните склонове на планината Витоша, на около 1 километър североизточно от село Кладница.

Основан е през 13 век, а през турско време е разрушен. Възобновен е през 19 век от дядо Спас от село Мърчаево и понастоящем е постоянно действащ. Манастирската обител представлява комплекс от черква и стопански сгради. Черквата е малка и еднокорабна, едноапсидна сграда, с две конхи, без купол и е построена през 1841 година, а вътрешният й притвор е построен през 1866 година. До западната фасада е долепен портик, изпълняващ ролята на открит притвор. Черквата е изографисана от Атанас Антикаров. Манастирът е паметник на културата.

Всеки ще се запита защо го разказвам това, ами за да стигна до същността на въпроса. През 2012 година са отпуснати 49 000 лева за реставрация на обителта, само че не са усвоени и сега може би на кмета му се иска да ги прибере, както той си знае. И за тази цел започва кампания срещу игумена архимандрит Рафаил. То не са подписки, то  не  са  обвинения в разврат, кражби на дарения, кражби на утвар - в частност на икони. То е хубаво да се тревожат миряните и да са критични към делата на клира, но  доказателства за всичко това няма. Не мога да разбера господин кмета, като обвинява, защо не представя необходимите доказателства за всичко това.


Господин кмете, вместо да обвинявате без доказателства, защо не запретнете ръкави и да поработите, защото идват избори и ще Ви трябват избиратели? И още един въпрос имам: всичките тези хора, които протестират и обвиняват архимандрит Рафаил, видели ли са с очите си всичко, в което го обвиняват? Защото, господин кмете, за да си свидетел, трябва да си очевидец.

Тази вечер в село Кладница се е състояло  общоселско събрание , на което е било обсъдено и решено архимандрит Рафаил да бъде сменен като игумен на Кладнишкия манастир .Типично по партиен маниер местния лидер на ГЕРБ Иван Станков си е довел свой човек бившия клирик на Видинска  епархия архимандрит Антим , бивш игумен на Добридолския и Раковишки манастир заедно с архимандрит Неофит също от Видинска епархия , досега няма официално решение на Софийска митрополия по въпроса . Но партизанските маниери са напълно присъщи на БПЦ и по-точно на един митрополит намиращ се в Пловдив и нищо чудно тези събития да са режисирани от него.
  
Това е поканата за общоселското събрание 

Няма коментари:

Публикуване на коментар