"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 септември 2016

Света София и нейните дъщери


автор: Таня Мускетарката

Кондак на Вяра , Надежда , Любов и майка им София:
„На честната София като най-свещени клонки Вяра, Надежда и Любов се показаха. Те посрамиха елинската мъдрост с благодат; и пострадали, се явиха като победителки, увенчали сe с нетленни венци от Владиката на всички.“ 
Според Преданието, света София е била благочестива християнка, която след като овдовяла, се посветила на грижите за трите си дъщери -станали впоследствие свещеномъченици: Вяра - 12 годишна, Надежда - 10 годишна, Любов - 9 годишна. 

Заради силната вяра в Христос те били измъчвани по времето на император Адриан. София кръстила дъщерите си на добродетелите, споменати от апостол Павел в Първото Послание до Kоринтяните - глава 13.

Точни исторически факти за светиците са малко известни. Култът към тях е много стар. От запазените документи научаваме, че те са погребани на Пътя на Аврелиан в Рим. Гробницата им е близо до църквата „Свети Панкратий" в столицата на Италия. Мощи от тях се съхраняват в град Елзас (Франция). 

Често християните бъркат майка им София с "Премъдросттa Божия", което е едно от имената на Иисус Христос. Но това е грешно, защото тази скромна светица носи името на Премъдростта Божия, а нейните дъщери носят имената на основните „плодове" на Мъдростта. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар