"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

01 септември 2016

За цената на една титла (ОБНОВЕНО с аудио-запис)




автор Таня Мускетарката

реплика-допълнение на коментарната новина "Колето пак си играе с ДПС на "Църква"

Вчера, без дебат и с таен вот, в общинския съвет на Асеновград беше гласувано предложението на гражданите на града да бъде отнето званието „почетен гражданин" на архиерейския наместник Йордан Георгиев (няма да го наричам отец ). Дотук добре, ще си речеш - общинските съветници са безпристрастни и неподкупни люде, не се влияят от слухове, не си служат с евтин популизъм. Но интересното е, че подкрепата за него е дошла именно от групата на ДПС. Не, нямам нищо против трудолюбивите мюсюлмани, които се трудят неуморно и честно. Също и не деля хората по етнически и религиозен принцип, защото всички ние сме сътворени по образ и подобие на Господ, но против съм върхушката на тази партия, която се набърква в чужда за традиционния си електорат религиозна общност. Архиерейският наместник парадира с връзки например: господин Румен Петков, доктор Джевджет Чакъров, Йордан Цонев...

В случая доктор Чакъров е споменаван като човека, който е оказал натиск и е организирал подкрепата за т. нар. „почетен гражданин“. Но  има, едно "но", „топлата връзка“ между ДПС и  митрополита  Пловдивски  е всъщност Йордан Цонев, депутат от тази партия, който, след като защити докторат по теология, си повярва, че много разбира от религия. Затова и получи един звучен прякор, по-звучен от предишния му "Данчо Ментата", а именно - „Данчо Светецът". Него може човек да го види на неделната литургия в храм-паметника „Свети Александър Невски" как обикаля иконите и прави дълбоки поклони.

Та да се върна на титлата „почетен гражданин“. Архиерейският наместник трябва да знае, че една титла не прави човек по добър, а обратното човекът прави титлата със своите добри качества. А добри качества не виждам в този господин, който няма елементарен морал, а какво да говорим за нещо повече.

Господин архиерейски  наместник, престанете да скандализирате гражданите на Асеновград с неморалното  си поведение и си идете! И ще завърша с шеговитата реплика на един уважаван митрополит от Гърция: „На едно магаре и патриаршеското було да му сложиш, то пак си остава магаре, ушите му продължават да стърчат“. 




5 коментара:

  1. Което, прочее, повдига въпроса за смисъла от изучаването на теология (богословие), още повече от придобиването на докторат по теология ... Светльо, що не направиш една рубрика за вицове и тия неща да се публикуват там...

    ОтговорИзтриване
  2. Това го отправи като предложение към Таня, съвсем скоро ще получи администраторски права, не само авторски, само да видя къде беше точно "копчето" в админ-панела съвсем след малко и ще може да си отваря всякакви рубрики и раздели.

    ОтговорИзтриване
  3. С удоволствие ще направя рубрика с вицове

    ОтговорИзтриване
  4. Между другото, Светльо, намери си и ти майстора ... показа ти Таня някои неща ... Например дойде празник, поздрави читателите....едни такива дребни, но важни неща, които говорят за цивилизованост. А не като тебе (за една бройка да кажа - магаре с магаре) дето бум-бум-бум с големия чук, а кат дойде празник ... мълчание. Шегувам се. Но сериозно - добър ход, не знам от какво е продиктуван, но добър. Успехи ви желая и на двамата в това начинание.
    ПС: Тоя виц с доктората на Данчо си е направо възвишена ода в сравнение с вицовете досежно дълбокомъдрените, много напред с матрияла богослови, дет се свенят да пишат в сайта ти и даже сигурен съм че те гледат отгоре ... някой път просто ще ми падне пердето и така хубаво ще разкажа с факти най-неоспорими кой откъде е преписвал и преписва като мъдрува ... Майтап бе, господа и госпожи, споко, няма да го направя, имам си по-приятни занимания, продължавайте спокойно със стойките.

    ОтговорИзтриване
  5. Продиктуван е от уважение към читателите ,и очаквайте още изненади .Благодаря Ви ,господин Анонимен,много и занапред ще се стараем повече .Смятам,че блогът има капацитет и възможност да се развива в положителна посока .Още един път Ви благодаря.

    ОтговорИзтриване