"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

10 септември 2016

Апологетиката на Дарин Алексиев - "На нож и срещу марсианците!"


При представянето на книгата си "Йога - път към мрака" на тазгодишната Седмица на православната книга във Варна, Дарин Алексиев направи пред нас няколко "елегантни шеги" за сметка на критиците си.

Пошегува се с това, че наричали книгата му "мракобесна", па видите ли, мракобесна била йогата, а не книгата му против нея... Смешното в случая е друго, а не съмнителният хумор на Дарин, смешното, даже траги-комичното е, че тази книга е по-скоро "наръчник по йога", отколкото разобличаване на йогисткото учение, защото съдържа всичко на всичко страница и нещо богословска критика, а цялото й останало съдържание е описание на техниките и ученията на йогите. Ако искаш сиреч да станеш йога, прочети два пъти книгата на Дарин, драги ми читателю!

Другата шега на Дарин бе с това, че критиците му приписвали на него антагонизъм към йогата, а всъщност това не били негови становища, ами на... светите отци на Църквата... Забелязал ли си ти, драги ми читателю, че мнозината, които непрестанно повтарят, че нямат друга цел, освен да популяризират и утвърждават "учението на отците", никога не могат да дадат и един цитат в подкрепа на твърдението, че тезите, с които ни укоряват и книгите си, с които ни бият, са мнение на отците. "Светите отци казват..." повтарят те и никога не дават цитат или посочка, за да видим ние, че действително "отците така са казали или написали". Дарин не прави изключение в това наблюдение.

Но истинският проблем с книгата на Дарин е не тоя, че някому може да се стори мракобесническа или че библиографията й е къса... Истинският проблем с нея е този, че е поредната в цял ред нови книги, в които на православния християнин не е казано нищичко за Христос, не му е показано как да живее като Христов ученик и как да расте в познаването на своята вяра, камо ли да говорим за някакъв строен християнски православен светоглед, който в някоя от тези книги да е развит.

Ние слушахме и четохме колко е ужасна покойната Вангелия Гущерова - Ванга, какъв е бил дявол Петър Дънов, нападнахме всички инославни - от римокатолици до сектанти, подметнахме педерастите, а сега и йогите... Чуди се човек как още не се е сетил да напише някой книга и срещу извънземните! Ние всяка година с трепет чакаме и празниците Хелоуин или Свети Валентин, за да разгърнем бясната си риторика срещу празнуващите ги, а на най-светлите православни празници - нищо, немощ умствена - да закичим във facebook най-много на стените си по две-три икони за празника, а опитахме се инак да демонизираме даже Осми март, като празник на жената.

И най-страшното не е, че дотам стигат силите ни за диалог и свидетелство за християнството пред невярващото ни българско общество, а че самите ние май толкова знаем и така само сме в състояние да живеем вярата си - напук и на контра... 

6 коментара:

  1. Очевидно не сте чел книгата, жалко...

    ОтговорИзтриване
  2. Светльо е прост човек,простак;ще бъде добре,ако спести на читателите си своите простотии и глупости по адрес на митрополит Николай,Иван Николов и Дарин Алексиев.

    ОтговорИзтриване
  3. Бате, чесно, мноу си прозд. То и за слепите е ясно, че си лайномет, ма само ти не знаеш, че меташ връз себе си. Ко не си чел четивото, не се оригай за него. Аре бегай да цуцнеш некоя рикия, та да центрираш погледа. Деее`... и недоклецани изклесъци, ко моо ма разбереш, боклук такъв!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е гадно и неприятно когато човекът почине да се сетиш едва тогава, че е било добре да напишеш и кажеш и нещо хубаво за него приживе, та да го чуе или прочете, щото все пак си го харесвал и уважавал.

    Бог да прости Дарин Алексиев!

    ОтговорИзтриване
  5. Може би книга по темата трябва да напише някой психиатър като изброи клиничните случаи на хора попаднали в кабинета му след духовна практика на йога, медитация, мантри и други от сорта. Че йогата е път към мрака, в това няма съмнение, просто хората не разбират, докъде се простира мракът.

    ОтговорИзтриване