"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 септември 2016

Митрополитът на Мароня - За Божията любов



автор: Негово Високопреосвещенство Пантелеймон (Мутафис), митрополит на Маронийска и Гюмюрджинска епархия за читателите на блог "Маран-ата", превод от гръцки: Таня Мускетарката


Смъртта на Кръста на Христос е най-голямото доказателство за Божията любов. Това е любов неизмерима по размер, последица разпръсната във Вселената. 
„Толкова много Бог възлюби света, че даде Своя Единороден Син , за да не погине, който вярва в Него, но да има вечен живот" (Йоан 3:16)
Понякога някой проповедници представят Бог-Отец строг, взискателен, като всички закони и забрани, и трябваше да жертва на кръста Христос, за да получи човечеството спасение. Но с това аз не съм съгласен, защото Бог е любов, според свети Йоан Богослов. Бащината любов е факт неоспорим и чрез сина си Христос, той я прехвърля върху всяко живо същество.

Тази любов на Бог не се ограничава само до един народ или само върху едно кътче от земята. Божията любов е без границии е като една прегръдка, която обгръща целия свят. Той, Бог-Отец, обича всички, без значение дали са достойни или недостойни за неговата любов. И   кулминацията на тази любов е кръстната смърт на неговия Син Единороден и с нея се достигна целта човечеството - да постигне спасението си.

Човек има една привилегия, която е много важна: свободата. Тя дава възможност за трудния ни избор: да загубим или да спечелим вечния живот. Но целта на Бог е ние да придобием вечен живот.

Поканата за вечен живот има само едно обяснение и това е вярата в Христос. Някой от време на време твърдят, че това е „вярата във висша сила“ , но тази вяра е вярата в  Христос.

Изразът „Иди и повярвай в Него“ не се изразява само в психичната нагласа, а в увереността на човек в добрия модел на живот и добрите дела, които извършва личността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар