"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

26 септември 2016

Покров на Пресвета Богородица


автор Таня Мускетарката  

Тропар на Пресвета Богородица:

Богомайко, като    гледаме   на  твоя   пречист   образ, умилно казваме: покрий  ни с честния си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни" 



Чудно нещо се случило през 10 век във Влахернската църква „Живоносен източник “ в Константинопол, мястото където се съхранявали ризата на Света Богородица, покривалото й за главата и част от пояса, които били пренесени от Палестина през 5век. Във Византия били нахлули арабите и опустошавали империята, на престола бил император Лъв Мъдри. 

Било 1 окотомври 910 година по времето на всенощното бдение, свети Андрей Юродив ради Христа видял как Божията Майка влиза в храма през западните порти, заобиколена от ангели и придружена от светии, начело със Свети Йоан Предтеча и любимият ученик на Иисус Христос свети Йоан Богослов. Когато Тя се  приближила до амвона, свети Андрей попитал своя ученик Епифаний:

„Виждаш ли Царицата Небесна?“

На което блаженият Епифаний с трепет отговорил :

„Виждам отче и се ужасявам"

Света Богородица била обляна в сълзи и  паднала на колене, Тя се молила пред лика на Своя Син. Когато свършила с молитвата, тя се изправила и се приближила към олтара и тук пак започнала с горещата си молитва:

„Царю Небесни, приеми молитвите на всеки един от тук присъстващите, тези които прибягват към твоята закрила и ме призоват Мен на помощ, не отвръщай Лицето си от тях.“

Свети Андрей и Епифаний, които били удостоени да съзерцават молитвата на Пресвета Богородица, видели как тя простира над народа покривалото си. На следващия ден новината за явяването на Божията Майка обиколила Константинопол.

Арабите били отблъснати от стените на града. Населението било спасено. В знак на благодарност за защитата на Майката Божия църквата определила този ден като един от важните празници.

Покров на Пресвета Богородица се празнува на 1 октомври в славянските страни, а в Гърция на 28 октомври, заедно с втория национален празник на страната - денят OXI.
църквата „Живоносен източник" във Влахерна

притворът на църквата
аязмото „Живоносен източник“
иконата на Пресвета Богородица на аязмото 


Няма коментари:

Публикуване на коментар