"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

28 септември 2016

Светият Синод освобождава Старозагорския Митрополит Галактион

източник: Българска Патриаршия

Във връзка с продължителното тежко здравословно състояние на Старозагорския митрополит Галактион, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит, съгласно Устава на БПЦ-БП и със загриженост за настоящето и бъдещето на Старозагорска епархия, След проведено гласуване 
   
Светият Синод РЕШИ:
На основание чл. 9 във връзка с чл 58, 19 и съобразявайки се с разпоредбите на чл 82, ал. 4 и член 85 от Устава на БПЦ-БП, освобождава считано от 28.09.2016 година от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион, като същият възприема от днес титлата „бивш Старазагорски митрополит" и на основание чл 82 ,ал 3 от устава на БПЦ-БП Светият Синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.

Назначава, считано от 28.09.2016 година, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний за управляващ ованкантената Старозагорска епархия, който на основание чл. 84, ал. 2 от Устава на БПЦ-БП да проведе избор за митрополит и управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност. 

P. S. Митрополит Галактион заминава на лечение в Москва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар