"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

30 октомври 2016

Свети Козма и Дамян Асийски



автор Таня Мускетарката


Тропар на свети Козма и Дамян :


Свети безсребърници и  чудотворци ,  помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром давайте и нам"

Православната църква почита три двойки светии, живели, както се счита, в различно време и на различни места .

  • Козма и Дамян Асийски, чествани на 1 ноември 
  • Козма и Дамян Римски, чествани на 1 юли 
  • Козма и Дамян Арабски чествани на 17 октомври (предимно и само от римокатолиците)
Козма и Дамян Асийски са родени в Асия (в Мала Азия). Времето на тяхното раждане и смърт са неизвестни. Счита се, че те са живели не по-късно от 4 век. Баща им, грък по народност, е починал когато те са били още много малки деца. С възпитанието им в християнската вяра се занимавала тяхната майка, която се казвала Теодотия (канонизирана от църквата и нейната памет се чества на 2 януари). 
света Теодотия майка на светите безсребърници 

Козма и Дамян още като деца били дадени да изучават медицина. Счита се, че Господ им дал като дарба изкуството да лекуват и с тази си дарба излекували много хора и славата им се разнесла надалече. От болните те не взимали заплата, съблюдавали заповедта на Иисус Христос: "Даром  получихте, даром давайте" (Мат. 10:8 ) И заради това те били наричани безсребърници. Преданието разказва, че светиите излекували една тежко болна жена на име Паладия, а тази жена не са могли да излекуват много лекари. В знак на благодарност жената поискала да даде три яйца в знак на почит към Светата Троица и ги дала на Дамян с думите: „Приеми този малък дар в името на Светата и Животворяща Троица - Отец, Син и Светия Дух" Чул за Светата Троица, безсребърникът Дамян не посмял да откаже. Когато брат му Козма научил за случилото се, много се огорчил. Той си помислил, че брат му е нарушил обета даден от тях двамата да не взимат награда за лечителството си. Когато дошло време Козма да умира, той завещал да не погребват брат му до него в един гроб. След време починал и Дамян. Хората не могли да решат къде да е гробът на Дамян. И станало чудо: при хората дошла една камила, която била излекувана от бяс от двамата братя и проговорила с човешки глас: "Не се бойте да ги погребете в един гроб, защото Дамян не взе яйцата като заплата, а в името на Светата Троица".

Така двамата братя са били погребани един до друг. Гробът им се намирал във Фереман - местност в Месопотамия, близо до река Тигър на два дни от Амида (сега Деарбекир).

Мощи от братята безсребърници в днешно време има в манастира Дионисиат - Света Гора и манастира Пантократор -Света Гора, както и в Рим в църквата "Сан Козма и Дамиано".

Няма коментари:

Публикуване на коментар