"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 ноември 2016

За рождественския пост


автор Таня Мускетарката 


В деня след като Църквата празнува паметта на свети апостол Филип (14 ноември), започва четиридесетдневният пост,  който е известен като „Четиридесетницата на свети апостол Филип". Исторически  погледнато, той е установен сравнително късно в развитието на Църквата. Той е в чест на Раждането на Иисус Христос, неговото предназначение е да се даде на християните възможност чрез покаяние, молитва и пост да посрещнат празника на Рождението на Спасителя на Света. Ако погледнем в църковния календар, ще видим, че дните по време на поста са дните за възпоменание на старозаветните пророци, които са предсказали появата на Сина Божий.
По своята строгост Рождественският пост се отличава от Великия и Богородичния пост и няма разлика от Петровия пост. Рождественският пост започва на 15 декември. 


За историята на този пост може да се разкаже следното: в Западната църква е въведено Рождество Христово като празник около 350 година, а в Източната църква е въведено през 380 година от Свети Григорий Богослов, в Антиохия през 375 година, в Александрия през 432 от Свети Кирил патриарх Александрийски, в Йерусалимската църква от патриарх Ювеналий през 5 век. Точна дата е нямало за празнуване, например в Западната църква празнували Рождество Христово на 25 декември, в Антиохия на 4 януари, в Александрия на 1 април или на 19 април, имало и друга дата 29 май. В църквите в Мала Азия са празнували на 6 или 10 януари. Уеднаквяването започнало в края на 4 век и началото на 5 век, изключение правела само Арменската Апостолическа Църква. Датата вече била 25 декември, а за арменската църква 6 януари. 

Постът преди Рождество Христово е съществувал още от времената, когато датата за празнуване е била 6 януари. Според Теофил Александрийски е имало пост, който е продължавал 12 дни. Когато датата се е уеднаквила и се празнувало Рождество Христово на 25 декември, постът преди Богоявление бил само един ден.


Преди Рождество Христово в Западната църква постът продължавал от една до няколко седмици. Свети Йоан Златоуст говори за 5 дневен пост. И през вековете нарастнал до 40 дни. Свети Теодор  Студит ,чиято памет празнувахме на 11 ноември, говори за 40-дневен пост през 9 век. Вече се говори за четиридесетницата на свети апостол Филип. Патриарх Валсамон Александрийски споменава за мнение на патриарх Николай Трети Константинополски, че трябва преди Рождество Христово да се пости само осем дни, защото пост продължаващ 40 дни подобава само за Възкресението на Иисус Христос. Това положение продължило до 1166 година, когато патриарх Лука Хрисоверг Константинополски постановил 40 дневен пост преди Рождество Христово.

НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЯ ЛЕКИ И СПАСИТЕЛНИ ПОСТИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар