"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

25 ноември 2016

Дали е направено? ОБНОВЕНО


автор Таня Илиева -Мускетарката 



Според достоверен източник, пожелал да остане анонимен, през изминалата седмица на заседанието си Светият Синод на БПЦ е взел становище по документите от събора на остров Крит. Становището на Светия Синод на БПЦ по документите от Всеправославния Събор е: те да се отхвърлят и да не се признаят решенията му.

Според нашия източник са разпратени писма до отделните поместни църкви, в които се казва, че решенията от остров Крит не се приемат от българската църква.

Това становище ще бъде официално оповестено в най-скоро време.

Същевременно Вселенска патриаршия обмисля наказания за групата около двамата гръцки митрополити Серафим Пирейски и Амвросий Калавритски.

Днес 29 .11. 2016 година излезе становището в официален вид на Светия Синод на БПЦ- БП. Накратко ще го резюмирам така :ПРОВЕДЕНИЯТ СЪБОР НА ОСТРОВ КРИТ НЕ Е ВЕЛИК,НЕ Е СВЯТ ,НЕ Е ВСЕПРАВОСЛАВЕН .РЕШЕНИЕТО Е ВЗЕТО НА 15.11.2016 ГОДИНА   С ПРОТОКОЛ 22 В ПЪЛЕН СЪСТАВ .
  

2 коментара:

  1. Здравей, мускетар Светльо, моля те да кажеш нещо и по въпроса за раждането на най-младата православна църква, която се нарича БПЦ-БП. Нейният патриарх е удобрен даже от Албанския архиепископ. Защо тя така скоро отхвърли майка си - Вселенската патриаршия, която я дари с живот през 1998 г, макар с цената на нарушаването на всички църковни канони? Понеже не е известен някой канон или правило, което да допуска разколник епископ (митрополит) да заеме отново катедрата си. Ако ти е приятна темата, публикувай, моля те, унизителните решения на Всеправославната конференция 1998 г. в София, които са каноническата основа на БПЦ-БП. И аз искам да съм мускетар, обаче нямам мустаци.

    ОтговорИзтриване
  2. Уважаема Госпожо, явно симпатизираща на разкола от 90-те в БПЦ, ще си позволя да ви припомня, че същите люде, започнали разкола, като Сливенският митрополит и Врачанският настоящи и тогава в Сливово и Врачково, в момента подкрепят в инициативите за нов разкол, но този път не вътрешно църковен, а междуправославен, Пловдивския сегашен митрополит и сина на човек от същите онези, които по лични свидетелства пред мене, месеци преди да почине, на приснопаметния отец Димитър (Амбарев), са го инспирирали и ръководили и тогава. Просто тогава нападнаха църковната йерархия (на най-старата от всички славянски църкви, а и патриаршии) отвън, а сега рушат църковното съзнание и каноничния живот отвътре. И тогава, и сега целта е само и само кинти и имоти.

    Даже идеологически почеркът е същия - тогава преекспонираха и развяваха правилата на Първия Апостолски събор с политически цели и риторика, като и тогава впрочем дискурсът клонеше към зилотизъм и свръх "праведност", а днес тези на Първия Вселенски със старокалендарчески и зилотски, като отново има политика, но този път ня синя-седесарска, ами геополитика. За толкоз явно им стига акълът на ченгетата в раса - идеолози и стратези на разколите.

    П. П. Няма нужда да пращате по два пъти един и същ коментар, написаното от вас няма как да излезе веднага, трябва първо Таня или аз да обобрим активацията му в блога.

    ОтговорИзтриване