"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

29 ноември 2016

Завръщане на ръкописа на монах Сава в Гърция


автор Таня Илиева-Мускетарката 


Днес 29 ноември 2016 година се очаква да бъде върнат един от редките ръкописи на Новия Завет от 9 век. Той е написан от монаха Сава и откраднат от българските войски,  които са били окупационни на територията на Гърция. Той е част от артефактите, които са били изнесени от манастира Иконифисиса в град Драма. Книгата се очаква да бъде върната днес в Гърция.

Ръкописът се счита за най-старото издание на Библията и е известен на учените-бибилеисти под названието „Кодекс 1424". Този ръкопис е откраднат заедно с още много други ръкописи през 1917 година от манастира „Света Богородица Икосифиниса“.

Ръкописът има размери 28 на 18 сантиметра и е от 674 страници и включва целия Нов Завет. С течение на столетията в полетата на Библията са добавени и текстовете на Свети Йоан Златоуст и Василий Велики.

Според мнението на експерти, такива ръкописи са на брой 60 в цял свят и са направени до 10 век. Но „ Кодекс 1424“ е най-старият. 

Като подредба книгата също е необичайна, например книгата Откровение предшества писмата на апостол Павел.

Ръкописът е бил откраднат през пролетта на 1917 година от българската войска, която е била окупационна и е изнесла много артефакти като: ръкописи, ритуални съдове, икони, одежди .Част от тях са в София в музеите и заради тях има спорове между  българската и гръцката  страна.

През 1920 година, три години след като са били взети, ръкописът e попаднал при американеца Леви Франклин Грубер. Впоследствие той е станал президент на Лютеранската богословска семинария (по-късно школа) След смъртта му колекцията станала собственост на съпругата му по сила на наследството. Тя предала ръкописа на Училището по теология в Чикаго. Ръкописът бил разчетен и изложен за разглеждане.

На 15 ноември е бил предаден на архиепископ Деметриос. И с благословията на патриарх Вартоломей той ще бъде върнат в Драма. Връщането на ценната Библия съвпада с празника на град Драма. Там ще бъде изложен на 3-4 декември и след това ще бъде занесен в манастирската библиотека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар