"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

09 ноември 2016

Свети великомъченик Мина


автор Таня Мускетарката

Тропар на Свети великомъченик Мина :
„Христос, нашият Бог, те грабна от привременното войнство и в нетленното на небесното те показа общник, страстотерпче Мино, който и на мъчениците нетленен венец"  
Свети великомъченик Мина е роден през 285 година в Нисеус, Египет.Той е един от най-почитаните светии на Изток и Запад, поради многото чудеса благодарение на неговите молитви и застъпничество. Мина е бил египтянин и войник в римската армия. Неговият празник се празнува на 15 хатор (24 ноември ) в копската църква и на 11 ноември в католическата и православната църква.

В католическата църква той се почита  като Христовия знаменосец или Сейнт Кристофър.

Има много източници за живота на Свети великомъченик Мина, написани на различни езици: гръцки, коптски, старо нубийски, латински, сирийски и арменски.

Свети Мина е роден в Египет през 285 година в град Нисеус близо до Мемфис. Родителите му са били християни, които са нямали дълги години деца. Името на баща му е било Евдоксий, а името на майка му Еуфемия. На празника на Рождество на Пресвета Богородица Еуфемия се молела пред иконата на Божията Майка със сълзи да се роди чедо. Тя чула думата „Амин" от иконата. Няколко месеца по-късно Еуфемия родила момче и го кръстила Мина.

Евдоксий бил управител на Египет и е починал, когато Мина бил на 14-годишна възраст. На 15 години той се присъединил към армията и му бил даден висок пост, заради авторитета на баща му. Повечето източници посочват, че той е служил в Котуан, Фригия. На 18 години той напуска армията, поради желанието си да служи на Христос. Той се отправил към пустинята, за да живее един различен начин на живот.

След като прекарал пет години като отшелник, Мина имал видение как ангелите увенчават мъчениците с короните на славата и закопнял да се присъедини към тях. Докато си мислел за това видение, той чул глас, който му казвал: „Блажен си, Мина, защото ти си бил призван за благочестив живот още от детството си и ти се полагат три корони, една за безбрачието ти, другата за аскетизма ти, третата за мъченичеството".

След това Мина побързал да отиде да засвидетелства християнската си вяра. Заради това той бил подложен на мъчения. Сестрата на Мина подкупила войниците, които се опитвали да изгорят тялото му в продължение на три дни, но не могли да го изгорят. Тя го натоварила на един кораб и го занесла в Александрия, където го погребала и после на това място била построена църква.

Когато преследването на християните приключило по времето, когато патриарх на Александрия бил Свети Атанасий Велики, се появил ангел и му казал да качи тялото на Мина на една камила и да я обърне с главата към Либийската пустиня. И на определеното място близо до езерото Мариот, недалеч от Александрия, камилата спряла и отказала да продължи нататък. Християните възприели това като знак, че там трябва да заровят тялото на светеца.

Когато берберите започнали да притесняват и нападат градовете около Александрия, римският управител решил да изрови тялото на светия мъченик, за да му бъде защитник и покровител. Той го направил и победил берберите. Но решил да не връща мощите на първоначалното им място. Не станало както искал и трябвало да върне тялото на Свети Мина там, откъдето го бил взел. Той направил и поставил в сребърен ковчег мощите.

В началото на 5 век мястото на гроба на светия мъченик било забравено. Години по-късно един овчар пасял стадото си на това място и едно болно агне паднало на земята. То било излекувано от досегът си с нея. Историята се разпространила бързо и болни хора отвсякъде започнали да идват. По това време дъщерята на император Зенон била болна от проказа. Неговите съветници го посъветвали да заведе принцесата на това място и там тя да преспи. През нощта Свети Мина се явил в съня на императорската дъщеря и й казал, че неговото тяло е погребано там. На следващата сутрин тя била излекувана и разказала какво е видяла в съня си. Зенон веднага наредил да се разкопае и да се извади тялото на Свети Мина. Построена е църква на това място. По-късно е възникнал и град, който  носи името на светеца. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар