"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

24 ноември 2016

Двудневно заседание на Светия Синод на гръцката църква




автор Таня Илиева - Мускетарката

Вчера 23 ноември  и днес 24 ноември се проведе извънредното заседание на Събора на Йерархията на гръцката църква, под председателството на Негово Блаженство архиепископ Йероним. След литургията, възглавена от митрополита на Карпенсиси Георгий, започнаха двудневните заседания в манастира Петраки.

В 9 часа сутринта в голямата зала на  Светия Синод започна извънредната сесия. След прочитането на имената на митрополитите и след като беше установено кой присъства, започнаха дебатите от дневният ред. Първото изказване беше на Негово Блаженство архиепископ Йероним, който отбеляза следното:

"Нашата среща  на остров Крит беше в духа братската любов и ще си послужа с думите на Иисус Христос: „Защото ,където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях". Затова трябва да се разбере важността на  срещата, която се проведе на остров Крит. И фактът, че бяха събрани много и уважавани епископи, които изработиха документи с голяма важност за християнския свят. Бяха засегнати въпроси от значение за нормалното функциониране на църковният ни живот".

След него думата взе митрополита на Серес и Негрита Теолог, който направи историческа ретроспекция на подготовката и провеждането на Светия и Всеправославен  събор. След това се проведе дебат между митрополитите.
През втория ден от заседанието продължи дебата за значението на Всеправославният събор и беше взето решение намаленият състав на Светия Синод на църквата на Гърция да излезе с обръщение към клира и миряните. 

В заключение Негово Блаженство отново взе думата:

"Благодаря на митрополитите за тяхното внимание и разбиране"



Няма коментари:

Публикуване на коментар