"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

08 ноември 2016

Археолозите, отворили Гроба Господен, са били изненадани


автор Таня Мускетарката  


Археолозите, които участват в изучаването на вътрешността на Гроба Господен, са изненадани приятно. Причината за изненадата е следната: мястото, на което е лежало тялото на Иисус Христос, е непокътнато.

Плочата на Божи гроб в Стария град на Йерусалим, бе отворена на 26 октомври. Това става за първи от 450 години насам. Екипът, състоящ се от специалисти от Атинският технически университет, израелски и арменски археолози, са извършваили изследователска работа във вътрешната страна на гроба на Иисус Христос в продължение на 60 часа.

Божи гроб е издълбан в естествена скала по времето на Втория Храм, погребалната камера е с размери 200 см на 80 см, височина на пода 60 см. Сегашното помещение, както и предишното, което е разрушено през 1009 година, се нарича Божи Гроб. В това помещение, което е построено в Кувуклията, символизира пещерата, в която било погребано Тялото на Христос. До наши дни се е съхранило само ложето, част от стената на пещерата и част от входа. До средата на 16 век ложето е било силно повредено от поклониците, които отчупвали частици от реликвата. За да се предотвратят тези опити, то било закрито с плоча от бял мрамор през 1555 година.


Когато археолозите махнали плочата и един слой каменни частици, те открили под нея още една каменна плоча с кръст, който бил изрязан върху нея.
Археолозите предполагат, че тя е правена по време на Кръстоносните походи. Самото погребално ложе се оказало абсолютно непокътнато, предвид факта че, стената на пещерата, където се намира, е била разрушена заедно с първоначалното здание на храма на Гроба Господен през 11 век.

Затова археолозите са повдигнали плочата, за да може се почисти и да я дигитализират преди да я поставят отново. Също се допълва от екипа на археолозите, че има наличие на варовик в стените във вътрешността на Кувуклията и е направен малък прозорец, така че поклонниците да могат да виждат как изглежда отвътре.

Да пропомня: в Евангелията се разказва, че Иисус Христос е бил погребан извън Йерусалим, близко да хълма Голгота. Последвалото разширение на града било значително  , и така Голгота вече се оказал в рамките му.

Първите разкопки са от 4 век от Света равноапостолна императрица Елена, тя е наредила да се копае на  хълма Голгота. И в резултат на тези разкопки е намерен кръстът, на който е разпънат Иисус Христос. След което тя е наредила да се построи църквата на Божи гроб.


Няма коментари:

Публикуване на коментар