"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

02 декември 2016

Света великомъченица Варвара



автор Таня -Илиева Мускетарката 

Тропар на света Варвара: „Варвару святою: вражия бо сети сокруши, и яко птица избавися от них, помощию и оружием Креста, всечестная"

Света Варвара е християнска великомъченица, тя е родена в края на 3 век и починала, според някои изследователи, през 305 или 306 година. Тя се почита на 4 декември от римо-католическата и православната църква.


В православната църква тя се смята за покровителка на тези които са починали внезепно и не са могли да получат причастие и да се покаят.

Света Варвара е родена в семейството на виден аристократ на име Диоскор, той бил влиятелен благородник в Римската империя. Варвара се отличавала с изключителна красота и затова била затворена в една кула от ревнивия си баща. През времето на затворничеството си тя изучавала външния свят от прозореца и мислила за Божието творение. Когато баща й решил да я освободи, за да си намери съпруг, тя попаднала в обкръжението на християни и самата тя станала християнка.

Диоскор, когато научил, че дъщеря му изповядва християнството, наредил да я бичуват и с позволението на управителя на града по име Мартиан е осъдил на смърт чрез обезглавяване. Историята твърди, двамата - баща й и Мартиан били поразени от мълния. 

Света Варвара е погребана от християнина Валентин и нейният гроб става източник на много чудеса. През 6 век мощите на светицата са пренесени в Константинопол. През 12 век те са отнесени в Русия, а от 1930 година те се намират в Киев в катедралата "Свети Владимир".

Няма коментари:

Публикуване на коментар