"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

24 декември 2016

Тримата царе


автор Таня Илиева-Мускетарката 

Тримата царе или магове Мелхиор, Каспар и Валтасар са възприетите имена в западноевропейската традиция на маговете или ние както ги познаваме влъхвите, които са поднесли дарове на младеца Иисус. В Евангелието те не се споменават поименно и не се споменава за царския им сан. Православната църква не ги счита за  царе, не казва колко са на брой и не ги е включила в своето учение.

В Римокатолическата църква паметта им се почита на 6 януари, а в някои от римокатолически страни на 5 януари.

В латинската традиция гръцката дума μάγοι се превежда като вълшебници, те се изобразяват с царски диадеми. За първи път се споменават поименно от Кесарий Арлски, а при Беда Достопочтени вече се назоват с имената им. Предполага се, че те са покровители на пътешествениците.

Мощите им са били открити от императрица Елена и отнесени първоначално в Константинопол, но през 4 век били пренесени от свети Евсторгий епископ на Медиолан (сега гр Милано), те били му подарени от император Констанс. Те са били в Милано до 1164 година, император Фридрих Барбароса ги е пренесъл в град Кьолн, по -точно в Кьолнската катедрала.
Раката с мощите на тримата царе
Евангелието не споменава за броя на маговете, но според поднесените дарове се предполага, че са трима. Те се изобразяват като трите възрасти при човек и като представители на трите основни раси в света - Валтасар като юноша и представител на Африка, с черна кожа, Мелхиор като зрял човек и с бяла кожа - представител на Европа, Каспар с азиатска одежда и с азиатски черти, представител на Азия. Гръцките им имена са Апеликон, Америн, Дамаскин. Споменава се и за четвърти маг или цар на име Артабан, като името на брата на цар Дарий.

В Сирийската църква влъхвите са дванадесет на брой, пристигащи в Йерусалим с огромна свита придружители. Даровете които поднасят са три на брой: злато, ливан и смирна. Златото е царски подарък, който показва, че Иисус Христос е роден за цар. Ливанът е дар за свещеника, защото Христос е дошъл да стане новия Учител и истински Първосвещеник. Смирната е дар за онзи, който е трябвало да умре, защото смирната е употребявана за помазване на тялото на починалия в Древен Израил. Този дар съответства на жертвата на Христос.

Даровете на влъхвите се съхраняват в манастира ,,Свети апостол Павел" на Света Гора. Били са подарени през 15 век от Мара Бранкович, дъщеря на владетеля на Сърбия Георги Бранкович, тя е била жена на султан Мурад Втори и мащеха на Мехмед Завоевателя. Даровете на влъхвите или тримата царе се пазели в Големия Дворец в Константинопол. През 2014 година за първи път от няколко века са напуснали територията на Света Гора.


Даровете на влъхвите

Няма коментари:

Публикуване на коментар