"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

27 декември 2016

Попщина и бесовщина


Требничарят-шаман
"Тоз позор за Бога, туй петно на храма" (Вазов)

Те гледат на заниманията си като на работа, която трябва обезателно да бъде много скъпо платена и по възможност - не всяка седмица с ангажимент... И тя е много скъпо платена за българските стандарти... Защо ли? Защо владиците оставят мнозинството от поповете си да богатеят? За да не им се зловиди твърде на поповете владишкото разбогатяване - докато поповете влачат с хиляди и десетки хиляди по храмове и енории, владиците влачат с десетки и стотици хиляди от митрополии, а понякога, като онова смахнатото с многото претенции и големите амбиции от Пловдив - и с милиони.

Това не са свещеници - дякони, презвитери и епископи, митрополити и патриарси. Това е едно ненаситно стадо свини, препълно с бесове и знаещо само и единствено щенията на бездънните си търбуси. Затова и като случайно вземат да "проповядват", ти слушаш не човешки глас, ами сякаш пищят свински зурли:

- Квик, квик!! Грешно е, чада мои, да не почитате свещениците!!

Че къде са свещениците, за да ги почитаме бе? Ти ли си свещеник - свинска ти е осанката, свински са ти навиците, моралът ти и той свински. Не си свещеник ти - ти си играчка в ръцете на попадията си, банкоматна карта за любовницата си, изтривалка за краката на владиката си, бедна братовчедка на софрата на местните мутри и престъпници, заложник на децата си, които задължително трябва да направиш същите като себе си, за да се чувстваш поне "добър баща".

Комисарят
"Не ти, боже, на лъжците, на безчестните тирани,/ не ти, идол на глупците..." (Ботйов)

Той не е с нищо по-различен от междузаветните фарисеи и книжниците от времето на Иисус... Ония са били облечени от Римските експлоататори и окупатори в духовна власт, те са били ужким застъпниците за обезправения народ, отстъпени на народа от Рим. Ако ли не защита някаква срещу произвола, народът е очаквал от тях поне истински пример за благочестие и морал, за да запази донейде своето собствено благочестие и вяра, при все тежките условия. Тия обаче са го обирали дo шушка, до "последния кодрант", заедно с римските властници са били ортаци и с народните пари ходили нощем при блудниците, дето инак денем в синагогата осъждали.

От попа-комисар ще чуеш "чудеса", ще чуеш високо нравствени и патриотични речи и въззвания, ще чуете даже, че Бог се гневи и строго ще накаже народните изедници, ако не в тоя живот, то непременно в идния... А след ден-два ще го видиш с изправени около него хоругви и с вдигнат благославящ ги кръст, рамо до рамо с престъпниците - бизнесмени, кметове, министри, да им се смее благо и да им обещава, че за следващите избори непременно за тях ще агитира от църковния амвон - с тях ще си разделят църковните имоти сетне, с тях ще поделят парите от църковните каси.

Врачката
"Калугер не съм, на корема си не лежа, владика не съм - за пари грехове не прощавам" (П. Р. Славейков)

Ако не умееш да служиш хубаво "литургии и парастаси", ако не ставаш и за проповедник, следователно ти остава едно нещо само - да станеш врачка с камилавка... Седни си на дебелия мазен гъз в изповедалнята, скръсти ръце на трикатния си корем и започни да гледаш умно и мъдро, кимай с глава начесто и изтежко, когато разговаряш с глупаците, дето са се подлъгали, че при тебе ще намерят духовно наставление и мъдър съвет.

Светът е пълен с олигофрени, за които е достатъчно едно расо, за да повярват, че срещу им седи "духовник", както и едни очила, ако сложи някой, че е обезателно умник. Те са готови и да плащат щедро и пребогато впрочем, но ти стискай палци само някоя твоя клетва за твой зложелател да се "изпълни", тогава вече ще за къпеш и търкаляш в парите им.

1 коментар:

  1. Братче, няма такъв махмурлук! И кво следва сега? Нещо за миряните, после да хората въобще, а? До Богоявление - пълно нулиране. И после цвилиш, че не те обичат, че и плачеш, колко много те е страх да не тръгне някой да ти отмъщава. Сатанат мрази тези, които му служат, а най-много - тези, които го правят доброволно. Пази се Миро (Петър) - неуспялата мутра да не ти покаже къде зимуват раците.

    ОтговорИзтриване