"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

04 декември 2016

Свети Сава Освещени


автор Таня -Илиева Мускетарката  

Тропар на преподобни Сава Освещени :
„С проливане на твоите сълзи безплодната пустиня си разработил, а с въздишките из глъбини делата си стократно оплодосил И стана светилник на вселената, сияейки с чудеса, преподобни Сава, отче наш, моли Христа Бога да се спасят нашите души" 

Преподобни Сава Освещени е роден през 439 година в град Муталаск в Кападокия. Баща му се казвал Йоан, а майка София. Баща му бил изпратен на служба в Александрия, осемгодишният Сава бил оставен под попечителството на чичо му, постъпил като послушник в манастира на Свети Флавиан. След като баща му се прибрал от Александрия, той отказал да се прибере вкъщи и когато станал на 17 години, приел монашески подстриг. Той живял в манастира около 10 години, Сава отишъл в палестинския манастир "Пасарион Велики". След като се запознал с Евтимий Велики, Сава, по негов съвет отишъл в манастира "Мукелик", който бил известен със своя строг устав. В него прекарал 17 години под духовното ръководство на авва Теоктист, а след смъртта му доброволно се затворил в килия и излизал само, за да участва в богослужения.
Прекарал затворен цели 5 години, през които Сава не прекратил общението си с Евтимий Велики и след неговата смърт отишъл в Йорданската пустиня, където се заселил в околностите на манастира на преподобния Герасим Йордански. След време се събрали около него ученици, а през 484 година била построена пещерна църква, която по-късно става църквата на манастира „Свети Сава". Манастирът е на принципа на комуната (киновия). При йерусалимския патриарх Салустий монасите от палестинската пустиня се обърнали с молба "Теодосий и Сава архимандрити да постави за началници на всички манастири, които се намирали около Светия Град"

Патриархът удовлетворил молбата на монасите и Сава бил назначен за пазител на всички палестински манастири.

Сава е участвал във всички заседания и прения на Халкидонския събор. Сава бил поканен от император Анастасий Първи по настояване на Патриарха на Йерусалим, който се проявил като защитник на халкидонската вяра и противник на монофизитите. След смъртта на император Анастасий при новия император Юстин Първи споровете завършили и Сава се върнал в манастира си. 

Преподобни Сава починал на 5 декември 532 година. Житието му е писано от неговия съвременник Кирил Скифополски. През 1256 година мощите на преподобния Сава били преместени във Венеция в църквата "Сан Антонио". На 12 ноември 1965 година мощите му били върнати отново в Лаврата на "Свети Сава". Във Венеция е останал само монашесткият кръст на преподобния Сава, чиято основа е втъкана част от Животворящият Кръст, обкован в сребро. Мощите на преподобния Сава се почитат като нетленни. Според преданието на преподобния Сава се приписва дара на чудото - по негова молитва в манастира избликнал извор с вода, а по-време на суша се изливал обилен дъжда, също се твърди, че имало излекувани бесновати и болни.

През 524 година в манастира на преподобния Сава бил въведен написаният от него манастирски устав, който получил наименованието "Йерусалимски" или "Палестински". По-късно той бил въведен във всички манастири в Палестина, откъдето се разпространил по целия Православен Изток.

Уставът на преподобния Сава Освещени в голяма степен давал регламентация на реда на богослужение, описвайки монашестките традиции в палестинските манастири през 6 век. Върху Йерусалимския устав са оказали влияние монашестките устави на Пахомий Велики и свети Василий Велики. Оригиналът на Йерусалимския устав според Симеон Солунски е изгорял през 614 година, когато персийският цар Хосров е превзел Йерусалим.
Раката с мощите на преподобния Сава Освещени
Изглед на манастира „Свети Сава" 

Гробницата на Свети Сава 
Гробницата на Свети Йоан Дамаскин 
в манастира на Свети Сава 





2 коментара:

  1. Подскажите пожалуйста, Савва или все таки Сава? Очень нужно разобраться, так как это совершенно разные имена

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Екатерина, Савва е руският вариант на името. Оригиналното име на светеца е Sabba което на арамейски означава старец.

    ОтговорИзтриване