"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

17 декември 2016

Свети мъченик Бонифаций Римски

Автор  Таня Илиева - Мускетарката 


Свети Бонифаций Римски е роден през 3 век в Рим, Западната римска империя на 14 май 290 година. Той се почита в Православната църква, Римокатолическата църква и Арменската апостолическа църква.

Според житието му, той бил управител на имотите  на Аглая, дъщерята на префекта на Рим - Акций.

Бонифаций бил любовник на знатната римлянка, известен пияница, но притежавал добро сърце и бил милостив към нищите, и помагал на нуждаещите се. Неговата господарка Аглая била християнка, която събирала свети мощи.  Затова го пратила в Мала Азия да купи мощи на мъченици за вярата. 

Бонифаций, заедно с роби от имението на господарката си, заминали за Мала Азия и по-точно в град Тарс, където станал свидетел на мъченичеството на 20 християни. Когато видял техните страдания и той повярвал и изповядал себе си като християнин. Той коленичил и отказал да се поклони на боговете на римляните. Тогава го изпратили на изтезания. След което бил посечен с меч. Робите на Аглая го търсили три дни, като мислили че той е някъде в кръчмите. Когато го намерили, Бонифаций бил вече посечен и успели да го откупят за 500 златни монети. Помазали останките му с благовония и ги пренесли в Рим.

След като го пренесли в Рим, Аглая построила малък храм в пределите на своето имение на Латинския път и погребала мощите му там. След нейната смърт и тя била погребана до него. През 7 век на хълма Аветин в Рим била построена църква, посветена на Алексий човек Божий и Свети мъченик Бонифаций, където пренесли мощите му. В днешни времена те продължават да се пазят там. Паметта на Свети мъченик Бонифаций се празнува на 19 декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар