"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

06 декември 2016

Зачатие на Света Анна


автор Таня Илиева - Мускетарката 

Тропар на Зачатие на света Анна (когато тя зачена Пресвета Богородица)
Днес оковите на безчадието се развързват, защото Бог, като чу Йоаким и Анна, повече от надеждата, явно им обеща да се роди Отроковицата, от която се роди Сам Неописаният, Който, станал Човек, повели на ангелите да и викат: радвай се, благодатна, Господ е с тебе" 

Празнуването на празника е на 9 декември. Точното установяване на празника не е известно. Според източниците той има древен произход. През 8-9 век вече има канон от Свети Андрей Критски, проповед от Георги Никодимийски и от Йоан Евбейски. Първите сведения за наличието на празника от това време са от 8-9 век. Византийският император Мануил Първи през 1166 година отнася празника към тези религиозни празници, на които е забранено да се работи.

За главното събитие на празника добиваме известие от апокрифното Протоевонгелие на Яков - от 2 век. Според разказа от него благочестивото семейство на Йоаким и Анна са нямали дълго време деца. Когато първосвещеникът отказал на Йоаким правото да пренесе жертва на Бог, защото той „не е създал потомство на Израил“, той отишъл в пустинята да пости, а съпругата му Анна останала сама в дома им, където един ангел и се явил и й казал, че ще има дете. След това те двамата Йоаким и Анна се срещнали при Златните врати в Йерусалим.

След това Анна заченала. Датата на зачатието - 9 декември е изчислена спрямо Рождеството на Пресвета Богородица. 

През 1854 година Римокатолическата църква постановила Догмата за непорочното зачатие на Дева Мария, според който тя била зачената от обикновени родители - Анна и Йоаким, но без първородният грях. Догмата е отхвърлена от православните, протестантите и малките християнски течения.
Празникът на Непорочното зачатие се празнува на 8 декември и той има позицията в римикатолическия календар като един от главните богородични празници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар