"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

15 декември 2016

Пророк Данаил и светите момци Анания, Мисаил и Азария


автор Таня Илиева-Мускетарката 


Пророк Данаил е роден през 7 век преди Христа в знатно еврейско семейство, което е отведено във Вавилонски плен след завоюването на Йерусалим от цар Навуходоносор през 607 година пр. Хр. Името му означава „Бог е моят съдия“. Данаил се възприема като един от "великите пророци". Получава халдейско образование и оставен на служба в двореца. 

Според сведенията от Библията Данаил имал изключителна дарба от Бог, той можел да разбира и тълкува сънищата, с което е известен и ценен от цар Навуходоносор, а след падането на Вавилон - той е бил в дворовете на Кир Велики и цар Дарий. Почита се в римокатолическата църква, православната църква, източно-католическата  църква, лутеранската църква, исляма и Арменската апостолическа църква.

Негово е авторството на Книгата на Данаил. Според  Библията Данаил и  другите иудеи  не са се отказали от вярата на дедите си, поради което често и систематично били подлагани на гонение. Но винаги са се избавяли от бедите. Цар Навуходоносор заповядал да се изработи златен идол и всичките му поданици да се поклонят. Само четирима отказали - Анания, Мисаил и Азария (те били също иудеи и били на служба при вавилонския цар заедно с Даниил). За наказание те били хвърлени в пещ, но спасени от чудо. А Данаил по-късно, по време на управлението на Дарий Мидиеца, поради дворцова интрига срещу него, бил хвърлен  в яма с лъвове. И той бил спасен от чудо.
Преди падането на царство Вавилон под напора на персите (мидяните), той обяснил на цар Валтасар пророчеството описано в „Книгата на Данаил “(Дан .5:25-28) където се споменава за краха на царството.

Данаил споменава и срока в които ще дойде и Месията (Дан. 9:24) Когато Даниил е вече в двореца на цар Кир, той показва на царят пророчеството на пророк Исая за самия цар (Кир) Тази постъпка води до освобождението на евреите от плен и въстановяването на Храма в Йерусалим.

Предполага се, че Данаил е доживял до преклонна възраст, според източниците до 100 години, той  бил погребан в гробница в град Суза.
гробницата на Данаил в Суза 

Но има и предположения, че гробницата му се намира в Самарканд или Киркук. Предполагаемата гробница в Самарканд е място за поклонение на евреи, мюсюлмани и християни. Близо до гробницата има 500-годишно дърво.

Предполага се, че останките на пророк Данаил са пренесени от Суза в Самарканд от Тамерлан. Мюсюлманите наричат пророка Данияр . През 2007 година  беше взривена още една гробница, която се смяташе за последното жилище на Данаил , това беше дело на иракски терористи. Гробницата се намираше в град Киркук.

Също се говори от историческите извори за още едно място, където се предполага, че е била гробницата на пророк Данаил. Когато войската на халиф Умар превзела град Тустар (в днешно време град Шуштер), те обрали и разграбили гробницата на Данаил. По заповед на халифа останките на пророка били изровени и препогребани на пусто място, където били далече от хорските очи.

Евреите не причисляват Данаил към пророците, заради това че 
той не е разговарял пряко с Бог, Библията говори, че Данаил е разговарял с ангелите Господни, а не със самия Господ.

Християнската църква го почита  особено много за това, че той говори за идването на Месията и за неговото появяване в Йерусалrмския храм. Паметта на пророк Данаил се празнува на 17 декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар