"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

22 декември 2016

Витлеемската звезда



автор Таня Илиева-Мускетарката

Витлеемската звезда е най-загадъчното явление, което и до наши дни няма обяснение. Според Евангелието на Матей тримата царе нарекли ,,звезда” и са решили, че се е родил ,,царят Иудейски”, за да отидат да му се поклонят. Само че, не могли да намерят този, който търсят, затова отишли в двореца на цар Ирод. И по негов съвет те се отправили към Витлеем Иудейски, където видели ,,звезда”, стояща над пещерата, в която намерили ,,Младенеца с Мария”.

Всъщност според Евангелието на Матей тримата царе са видели два пъти ,,звездата”: първия път на изток  (по -скоро на "точката на изгрева”); втория път, когато звездата се установила точно над пещерата, където се намирали Младенецът и Мария (Мат.2:1-2) и (Мат.2:9-11)

За Иисус Христос се говори още в старозаветните пророчества, като за звезда озаряваща пътя на човечеството. Конкретно за него се споменава в книгата ,,Числа” (24:17). Това е пророчество на пророк Валаам, който гледайки от планината към еврейския народ, говори за потомъка им, който ще се нарича ,,звезда” и ,,жезъл” и това е Христос. Пророчеството на Валаам за звездата от коляното на Иаков полага началото на вярването при израилтяните, както и персите, от които са произлезли и тримата мъдреци, че идването на Христос ще бъде предсказано от появата на небето на ярка звезда.

Църквата смята, че Витлеемската звезда е изпълнение на т.нар ,,звездно пророчество” на Валаам от старозаветната книга ,,Числа” (24:17)

Поклонението на мъдреците и поднасянето на даровете съответстват на пророчеството на Исая за посещението в Йерусалим на езичниците (Ис. 60:6,14)

Свети Йоан Дамаскин и Ориген предполагали, че това е било комета. Тертулиан и Мануил Първи Комнин предполагали, че това е било съединение  на планети.

Свети Йоан Златоуст и блаженият Теофилакт Български считали, че божествената сила се е появила в образа на звезда. 

Според учените няма исторически доказателства за реалността на съществуването на Витлеемската звезда. Учените се опитват, използвайки данните за нея, да установят точно времето на Рождество Христово.

Възможните версии от научна гледна точка са няколко. А те са: това е била Халеевата комета - наблюдавала се 63 дни през 12 година преди Христа, съединение на Юпитер и Сатурн в знака Риби- 15 ноември 7 година и съединение на Юпитер, Сатурн и Марс в началото на 6 година преди Христа ( според Йохан Кеплер), съединение на Юпитер с Регул -12 август 3 година преди Христа и съединение на Юпитер с Венера 12 август 2 година преди Христа, нова звезда която е избухнала близо до съзвездието Козирог - нещо наблюдавано в продължение на 70 дни през пролетта на 5 година преди Христа ( основава се на персийски и китайски летописи), свръхнова звезда аналогична на Тихо Брага според Джироламо Кардано, нова звезда в съзвездието Орион, появила се между 5 и 3 година преди Христа и накрая, че това е звездата Сириус. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар