"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 януари 2017

Полезно е да се знае: Петък 13



aвтор Таня Илиева - Мускетарката

Петък 13 число, на който и да е месец, предизвиква неописуем страх в някои хора. Това явление в медицината и по точно в психиатрията, е известно като фобията ,"параскеви декатрия" и за първи път е използван термина от американския психотерапевт Доналд Досем.

Появата на фобията от петък 13, според изследователите, е относително ново явление, възникнало някъде на границата между 19 и 20 век от сливането на две стари суеверия за неблагоприятността на денят петък и числото 13.

Първото споменаване на това явление е от 1869 година в биографията на композитора Росини, който починал на 13 ноември 1869 година.

По същото време в английския речник "Крилати изрази и думи" все още няма точно упоменаване на това явление.

Почти аналогична ситуация има и в САЩ. В резултат на анкета, проведена през 1907 година сред студентите от Харвард, само двама от 1875 споменават за комбинацията "петък 13", но на границата между 1907 година и 1908 година положението се променя и появата на заглавието в ,,Ню Йорк Таймс" на 13 март ,,Петък 13 не изплаши сенатор Оуен" е факт. През 1907 година вече има роман, носещ заглавието ,,Петък 13"

Популярно обяснение за особеното отношение към петък 13, разпространено в литературата, е историята с ордена на тамплиерите. А именно, че в петък 13 октомври 1307 година френският крал Филип Четвърти Хубави заповядал да се арестуват членовете на ордена на тамплиерите, включително и главнокомандващите. И в резултат на процеса, който е бил проведен, орденът на тамплиерите е бил разпуснат, много от тамплиерите били осъдени. Бил осъден на изгаряне на клада и главнокомандващия ордена Жак дьо Моле. И според хрониките, той проклел династията на Капетите. 

Това обяснение не се взима насериозно от учените.

1980 година е белязана от епидемията на компютърния вирус ,,Jerusalem", който бил програмиран за много разрушителни действия, които се активирали на 13 май 1980 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар