"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 януари 2017

Преподобни Атанасий Велики, патриарх Александрийски

aвтор Таня Илиева-Мускетарката

Тропар на Свети Атанасий Велики:
,,Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата на Божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие, защото, като си проповядвал, проповядвайки Сина Единосъщен на Отца, си посрамил Ария.

Отче преподобни, Христа Бога моли да дарува нам велика милост."
Църквата е установила двукратно да се почита паметта на свети Атанасий Велики. В деня на смъртта му на 2 май и на 18 януари, заедно със свети Кирил Александрийски, заради тeхния принос в опазването чистотата на вярата от несторианската и арианската ереси.

В Римокатолическата църква паметта му се чества на 2 май.

Атанасий Велики е роден в периода 296-298 година. В един коптски текст се говори за това че, когато е застанал начело на Александрийската катедра през 328 година, той е бил на 33 години, това ни навежда над мисълта, че той е роден през 295 година. А ,,История на александрийските патриарси" съобщава за кръщението на Атанасий и неговата майка от епископ Александър.

Преди да получи дяконски сан, Атанасий бил в продължение на шест години четец. През 325 година съпровождал епископ Александър в качеството на секретар на Първия Никейски събор, където активно участвал в споровете за природата на Христос, отстоявайки неговата единосъщност - тези спорове довели до формулировката на Никейския Символ на вярата, чийто авторство погрешно се приписва на Атанасий.

През 326 след смъртта на Александър той бил избран за епископ на Александрия, като продължил да се бори с всички сили срещу арианството. Арианството било провъзгласено за официална религиозна политика на Римската империя, самият Константин Велики го подкрепял. Атанасий Велики решително бил против тази ерес.

През 335 година в обвинен в град Трир за съучастие в убийството на епископ Арсений и изпратен в изгнание. През 337 година, след смъртта на Константин Велики, той бил реабилитиран. По време на изгнанието си той се запознава със Серватий Маастрихтски, негов сподвижник при споровете с арианите на Сердикийския събор.

Повторно е изпратен в изгнание извън Александрия през 340 година. Връща се на архиепископската катедра през 345 година, след смъртта на епископ Григорий. Бил е осъден от Миланския събор през 356 година, той бяга в горен Египет, където се крие до смъртта на император Констанций II през 361 година.

Император Юлиан, приемник на Констанций, обявил свобода на вероизповеданията и приравнил езичеството с християнството. Атанасий Велики се възползвал от това и се върнал в Александрия.

През 364 година, когато починал император Юлиан и на престола се възкачил Валент, се издал императорски указ за връщането на епископите в изгнание, това важало и за Атанасий. Опасявайки се от преследване, той пак избягал от Александрия и след четири месеца този указ бил отменен и Атанасий се завърнал, където до смъртта си заемал епископската катедра. След смъртта му неговото място заел неговият племенник Петър Втори Александрийски. 

На 2 май 373 година на 76-годишна възраст мирно се преселил при Господ.

Атанасий Велики бил известен като ,,Атанасий срещу целия свят", поради неговата позиция срещу арианството. Той е принадлежал към Александрийската богословска школа.

Най-известните му произведения са: ,,Срещу езичеството и за въплъщението на Словото'', ,,История на арианството за монаси", ,,Житието на свети Антоний" е класически образец в агиографската литература.

Мощите на свети Атанасий Велики се намират в катедралата ,,Свети Апостол Марко" в Каир.

Мощите на свети Атанасий Велики в катедралата ,,Свети Апостол Марко" в Каир




Няма коментари:

Публикуване на коментар