"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

20 януари 2017

Златният телефон на патриарха


автор Таня Илиева-Мускетарката

Компанията ,,Gresso Meredian Православие" е проявила желание да подари на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил мобилен телефон, покрит с позлата. Представител на компанията е заявил следното: ,,Искаме първия от тези телефони да подарим на Негово Светейшество. Следващата седмица планираме да направим освещаване на няколко от тези телефони."

Руската компания, регистрирана в Швейцария, е пуснала 980 ,,православни" телефони. Бройката неслучайно е избрана, 980 години са изминали от покръстването на Русия. Телефоните са покрити със позлата и клавиатурата е от злато. На гърба е поставен кръст и има надпис ,,Спаси и сохрани" 

В описанието на колекцията се пише: ,,Уникалният дизайн на православния "Meridian" подчертава златната клавиатура. Всеки клавиш е изработен от 18 карата злато (750 проба) и е изработен ръчно от един човек. Лицевата част е украсена с логото на "Gresso Meredian", изработено от жълто злато. Всеки апарат има индивидуален фабричен номер от 001 до 980" .

Както става ясно, това е единственият телефон от тази класа лукс с две SIM  карти. Производителят дава гаранция 12 месеца. Цената на телефона със златни бутони е 380 000 рубли, а с бутони с брилянти цената е около 1,5 милиона рубли.

,,Благодарим на производителите, но ги молим да продадат телефона и парите да ги подарят за дострояването на една от новостроящите се църкви в Москва или на някой детски дом" е заявил говорителят на предстоятеля на Руската православна църква свещеник Александър Волков.

Същият съвет е дал председателят на Синодалния отдел за връзките на Църквата с обществото Владимир Легойда ,,Както знаете, по случай юбилея си Негово Светейшество помоли да не му подаряват цветя. А парите за тях да подарят за благотворителност. Златото не доближава до Бог". 

Колкото до патриарх Кирил, миналата година той забрани на своите подчинени да използват украшения, които са скъпи .

Самият патриарх Кирил нееднократно е бил уличен в склонност към скъпи вещи. Журналисти например го бяха снимали на скъпа яхта, която е негова собственост. През 2012 година стана известно, че патриархът си е закупил бутикови мебели, направени по поръчка. Известно е още, че патриарх Кирил има слабост към скъпите часовници.

Тогава протойерей Всеволод Чаплин обясняваше, че разкошът е необходим и отразява обществения престиж на Църквата.
Православният телефон

                




Няма коментари:

Публикуване на коментар