"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 януари 2017

Реставрация на църквата "Рождество Христово" във Витлеем


автор Таня Илиева-Мускетарката

В момента се работи по реставрацията на базиликата във Витлеем ,,Рождество Христово", тя е построена от император Константин Велики през 4 век.

Храмът е почитан от всички християнски църкви и се посещава ежегодно от около един милион поклонници и туристи.

В днешно време църквата се намира в съвместно владение на Гръцката православна църква, Сирийската православна църква, Римокатолическата църква и Арменската апостолическа църква и всяка от тях има своя монашеска общност. От 2013 година на нейна територия се провеждат реставрационни работи - основно екипът се състои от италиански специалисти от организацията за реставрационни работи Piacenti SpA, които са получили разрешение за реставрация.

,,За всеки истински вярващ човек това е свято място, където божественият младенец е дошъл на този свят, в тази пещера, която се намира под тази църква. Това е мястото, което е било почитано и е изпълнено с огромно благоговение, от това всичко тук има висока историческа и археологическа ценност", това са думи на Джанмарко Пиацети, ръководител на проекта.

През последните три години около 170 специалисти се трудят над реставрацията на сводовете, дървените арки и стени на храма. В хода на работата излезе на бял свят един мозаечен ангел, седмият ангел в храма, а като цяло те са разчистили и реставрирали около един милион орнаменти. Според Джанмарко Пиацети, това е тежка работа, която им се е отблагодарила с находките открити от специалистите.

Църквата е построена по разпореждане на император Константин Велики, но през 6 век е била разрушена по време на война. През 565 година византийският император Юстиниан Велики я възстановява, а красивите мозайки са се появили през 12 век. ,,Конструкцията на нефа е съвършена и е пример за високо архитектурно изкуство"

През столетията конструкцията и украсата на храма са пострадали от проникването на вода. Църквата е получил статут на обект със световно значение през 2012 година и е вписан в регистъра на защитените обекти по решение на ООН - това е опит да се спре нейното по-натъшно разрушение. Според Пиацети ,,Тази църква е крепост, която е устояла на множество катаклизми и 15 страшни земетресения и е истинско чудо, че е достигнала запазена до наши дни".

Днес са извършени около две трети от реставрационните работи. Сега са подсигурени средства за възстановяване на 50 колони от църквата, както и за инсталиране на противопожарната инсталация и за осветление. Финансите са подсигурени от редица държави, а реставрацията трябва да завърши през 2019 година.

12 коментара:

  1. Леле, Таньо, защо се пънеш да разкрасяваш тоя скверен блог! Или не знаеш, че е скверен? Какво трябва да ти се случи с боклукчийчето, си мисля, че да се сетиш какво правиш...

    ОтговорИзтриване
  2. Въпрос на гледна точка.Без коментар.

    ОтговорИзтриване
  3. Скверен? Тц, тц, тц... Чак пък скверен! Е, колко по-скерен да е от ръката, дето я целуваш, която час, след като е държала Потира - Чашата Христова, опипва мъжки задници или краде собственоръчно от храмовата касичка лептите на днешните "бедни вдовици", Анонимнико?

    ОтговорИзтриване
  4. И ако помията, която бълваш, не е скверна, какво е! А гледната ти точка засега е безогледна, Таньо. Буклукчийчето е издънило всички, които са го помислили за нормален човек.

    ОтговорИзтриване
  5. Първо си намерете възпитанието , както аз се отнасям с уважение към всеки , така и вие си оправете обръщението.Блога ми харесва и не се пъна(както се изразявате) и затова съм част от екипа.Ако не ви харесва не го четете.

    ОтговорИзтриване
  6. Помията, с която ме храните "църковно", я връщам (повръщам) и ако е скверна, нямам вина, каквото подавате, това връщам.

    Колкото за "издънените" всички, които са си мислили (очаквали) нещо от мене, ебал съм ви мамата до един - мръсна, интересчийска, подла, домогваща се, бесовска - каквото сте поискали от мене, взели сте, с каквото съм ви "почерпил" впоследствие (разбирайки какво всъщност сте искали), заслужили сте си го...

    Не, не съм "нормален", от вашия критерий за "нормалност" на мене ми се гади.

    ОтговорИзтриване
  7. Айде, бе, на тебе от нещо да ти се гади! Шегаджия.
    Какво е искал Никанор от тебе, че го издъни, че ти е помагал за следването в Белград! Нищо. Или пък мърчаевската попадия? Просто си си гадняр и това е.

    ОтговорИзтриване
  8. Че в какво се състои "издънката" с Никанор? Това в устава на БПЦ го има, даже се вменява като дълг на енории, митрополии и манастири. Никанор е помогнал веднъж при нужда, не ме е "издържал" в Белград...

    Я... идти на хуй с интригите си и тъпите манипулации.

    А марчаевската попадия ми е много добра приятелка (и тя, и мъжът й попът), въобще не ми е ясно защо я намесваш, заради нея съм се карал даже с ..., няма значение с кого...

    ОтговорИзтриване
  9. Изпраска личен мейл на Никанор в блога си без да питаш дали иска да се знае. А за много добрата ти приятелка питай попа колко добра приятелка ти е и какво и струва простотията как си оправял попадийки, че и една с мустаци. Манипулатор и интригант си ти от горе до долу.

    ОтговорИзтриване
  10. След като съм "изпраскал" имейла на Никанор по повод тормоза върху него и братството от сливенския поп Силвестър, получих от него поне още три-четири имейла по различни други поводи и нито веднъж нямаше и намек, че се е почувствал засегнат или друго, задето съм ги публикувал.

    С презвитера Жоржета Илиева няма никакъв "филм" извън приятелството ми с нея, с попа й, както и с йером. Рафаил, когото зная като техен семеен приятел. Освен това с мустаци е майка ти, а не Жоржета. И на последно място "оправените" две попадийки (едната действително имаше мустаци) не са от София, ами съответно от Южна и от Североизточна България, това беше преди години доста, в единия случай бях пиян, а в другия случай отмъщавах за мирянския всенарод на поповете, които също не са назад с "оправянето на чужди жени" - и на миряни, и на свои събратя-свещеници, следователно делото беше почти праведно във втория случай.

    Тъпанар/ке, Анонимна

    ОтговорИзтриване
  11. Пишеш как си "оправял" попадийки, но блога ти не е скверен, нали. Никанор не беше видял, че си го издънил, разбра го по-късно, но знае какво ще стане, ако си изкаже мнението пред тебе - ще го орезилиш още повече.

    ОтговорИзтриване
  12. Някак си е доста тъпо анонимник/ца да пише едва ли не от името на Никанор, с него разговаряхме често и месеци наред след това, даже първи получих съобщението покана за храмовия им празник почти година по-късно, за да го публикувам в блога си... Йеромонах Никанор е един много читав и сърцат отец и повече коментари на негов гръб тук няма да пускам и търпя, темата с Никанор и мене е изчерпана.

    ...А някои попадийки действително имат нужда от "оправяне", предвид туй че мъжете им от навеждане гърбом пред владиците са се изпедерастили и не се справят... Грехота би било да оставим попадийките необгрижени...

    ОтговорИзтриване