"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

10 февруари 2017

Полезно е да се знае: Легендата за свети Валентин

aвтор Таня Илиева-Мускетарката

Всяка година в началото на втората половина на месец февруари все по-голяма част от младите хора започнаха да празнуват един малко познат празник. Този празник е тъй нареченият Ден на влюбените или Свети Валентин. Но ако ги запитате кой е Свети Валентин, няма да могат да отговорят. А историята познава няколко раннохристиянски мъченици с това име. За техния живот на практика нищо не е известно, даже е почти невъзможно да се каже дали са различни, или става дума за едно и също лице, за житието на един и същи светец. В мартиролозите се споменава за Валентин, който е бил свещеник и е бил обезглавен през 269 година и за Валентин, който е бил епископ на Терни, той е бил известен с чудодейнте си излекувания и наказан за обръщането в християнската религия на един висш римски служител. Във връзка с празника, който се празнува на 14 февруари, се споменава за още един светец с това име. Само че през 1969 година Римокатолическата църква изключва от календара си свети Валентин и дава разпореждане, че празнуването му се свежда до празник без задължителен характер. В календара на Римокатолическата църква се записва, че това е денят на светите братя Кирил и Методий. В Православната църква се почита паметта на свети Валентин на 19 юли и не е покровител на влюбените. Нека да видим от къде започва празнуването на Свети Валентин.

Историята на празника на Свети Валентин започва от Луперкалиите в древен Рим. Луперкалиите са били посветени на плодовитостта  и  на богинята Юнона, която се смятала за покровителка на плодовитостта на жените и бог Фавн или Луперк, който се смятал за покровител на стадата и се отбелязвал всяка година на 15 февруари. В онези времена детската смъртност била много висока. Например според хрониките през 276 година преди новата ера в Рим имало голям ръст в броя на мъртвородени деца и умирали много малки деца. Тогава жреците казали, че за да се намери решение на проблема, трябва да се извърши ритуал за умилостивяване на тогавашните римски богове. За успешно извършване на ритуала е трябвало да бъдат удряни жените с жертвена кожа. Хората, които са били засегнати от това да нямат собствени деца или им били починали, въобще не са се замисляли за този начин и прибягнали до този ритуал. Мястото, където е бил извършен, е било там, където според легендата вълчицата е кърмила основателите на Рим - Ромул и Рем. Това място е било считано за свещено. Всяка година на 15 февруари се провеждал празник, наричан Луперкалия, по време на който се принасяли животни в жертва и от тяхната кожа се правели бичове. С тях младите хора бягали по града и удряли с тях всяка срещната жена. Жените не протестирали и доброволно се подлагали, считайки че по този начин ще имат плодовитост и леко раждане. Това било много разпространен ритуал в Рим, в който участвали много членове на аристокрацията. Според хрониките, даже самият Марк Антоний е участвал в него.

През 494 година папа Геласий Първи се опитал да забрани Луперкалиите. Има голяма вероятност празнуването на празника на Свети Валентин да е заменил Луперкалиите. Има няколко легенди свързани със свети Валентин. Първата от тях е от времето на император Клавдий Втори. Той мислел, че мъжете, които са без съпруги, са необременени и могат да се сражават по-добре за славата на владетеля си. И забранил сключването на бракове. А свети Валентин бил обикновен полеви лекар и свещеник. Той съчувствал на влюбените и тайно от всички, под прикритието на нощта, освещавал браковете на влюбените. Но някои го изказал и той бил арестуван и хвърлен в тъмница. След като бил заключен, той се запознал с прекрасната дъщеря на тъмничаря, която се казвала Юлия. Влюбеният свещеник, преди да бъде наказан, написал признание на любимата си и така изпратил първата ,,валентинка", в която той разказвал за своята любов и я подписал като ,,Твой Валентин". Присъдата му била изпълнена на 14 февруари 269 година.

Другият свети Валентин, епископ на Терни, е роден през 3 век и е почитан като свети мъченик. Неговата памет се почита на 19 юли, а в Римокатолическата църква на 14 февруари. Той имал дарба да изцелява. Един от римските аристократи на име Кратон имал болен син, всички лекари били опитали лекуването му. Накрая бащата повикал свети Валентин, който след като се помолил на Бог, излекувал младежа и така цялата фамилия на Кратон приели християнството. Славата на свети Валентин се разнесла из целия град и като резултат на проповедите му много хора обърнал към Христос. В това число и синът на градоначалника на име Авидин, той открито започнал да изповядва вярата си в Христос. Валентин бил арестуван, след отказа му да пренесе жертва на римските богове го подложили на мъчения и накрая бил обезглавен. Тялото на епископ Валентин било пренесено от неговите ученици в Терни. През 4 век била построена над гроба му базиликата ,,Санта Мария ин Космедин", където се съхраняват и до днес мощите му. 

За притежание на негови мощи претендират много църкви и манастири. Ватиканът признава за автентични мощи тези, които са открити в катакомбите на Иполит, на Тибуртинския път. Папа Григорий Шестнадесети предал тези мощи на манастира на кармелитките в Дъблин. Още за притежание на негови мощи претендират катедралата в Рокмор във Франция, катедралата Свети Стефан във Виена, базиликата в Балцан в Малта, църквата ,,Свети Петър и Павел" във Вишеград (Чехия), в гръко-католическата църква ,,Рождество Богородично" в Самбор и в полския град Хелмно.

Има още една легенда за празника, в нея се говори за римския патриций Валентин, който бил таен християнин, той обръщал в новата вяра дори и своите слуги. Веднъж, когато правел ритуала на бракосъчетанието между тях, по донос и стечение на обстоятелствата нахлули стражите. Той бил арестуван и като аристократ можел да избяга от смъртта, но не и слугите му. Той искал да ободри и да вдъхне смелост на хората си, написал писма във формата на сърце, означаващи ХРИСТИЯНСКАТА ЛЮБОВ. Писмата до младоженците е трябвало да предаде една сляпа девойка, но неочаквано в тъмницата дошъл Валентин, който уговорил стражата да пусне слугите му и той да заеме тяхното място. Пред входа на арената, където срещнал смъртта си, Валентин предал последното си писмо на сляпото момиче, което прогледнало и станало красавица.

Като цяло празника на свети Валентин не се приема добре от православната църква и исляма. Но нека всеки да празнува това, което иска.
Мощите на свети Валентин епископ на Терни

Черепът на свети Валентин

Църквата,,Санта Мария Дел Космедин"

Няма коментари:

Публикуване на коментар